Návrhářské duo D&G by mělo jít sedět za daňové úniky

Stefano Gabbana (vlevo) a Domenico Dolce

Stefano Gabbana (vlevo) a Domenico Dolce Zdroj: CTK

Soud v Miláně poslal na rok a osm měsíců do vězení italské módní návrháře Domenika Dolceho a Stefana Gabbanu. Slavná dvojice, která založila značku Dolce & Gabbana, byla odsouzena za daňové úniky - ty podle agentury Reuters dosáhly až jedné miliardy eur (téměř 26 miliard korun). Ani jeden z mužů se vynesení prvoinstančního rozsudku nezúčastnil. Oba veškerá provinění vždy popírali a proti verdiktu se odvolají.

„Přečteme si důvody rozhodnutí a odvoláme se,“ uvedl jeden z jejich advokátů Massimo di Noia. Návrháři mají podle soudu rovněž zaplatit pokutu ve výši 500.000 eur (téměř 13 milionů korun).

Vzhledem ke složitosti a délce předpokládaného odvolacího řízení je nejspíš nepravděpodobné, že by vůbec nějaký čas ve vězení strávili. S mluvčím společnosti Dolce & Gabbana se ihned po vynesení verdiktu nebylo možné spojit.

Vyšetřovatelé se daňovými úniky společnosti začali zabývat v roce 2008, kdy bylo v zemi v souvislosti s počínající finanční krizí zahájeno přísnější tažení proti těm, kteří se placení daní vyhýbají. Soud rozhodl, že Italové prodali v roce 2004 svou značku společnosti v Lucembursku (kterou sami vlastnili), aby se vyhnuli zaplacení jedné miliardy eur na daních.

D&G je jednou z nejluxusnějších konfekčních značek

Značku Dolce & Gabbana (D&G) založili nyní čtyřiapadesátiletý Dolce a o čtyři roky mladší Gabbana v roce 1985. Mezi jejich klienty patří například manželé Victoria a David Beckhamovi, zpěvačky Madonna a Kylie Minogue nebo slavná italská herečka Sophia Lorenová.

D&G začali být světově oceňováni od roku 1990 a v roce 1991 vyhráli cenu Wollmark Award. V roce 1993 získali cenu za nejlepší vůni roku. Na konci roku 1990 jejich tržby dosahovaly kolem 500 milionů eur ročně; v současnosti patří mezi nejluxusnější konfekční značky na světě a jejich tržby v roce 2011 dosáhly částky 1,5 miliardy eur.

Dolce a Gabbana, kteří se dlouhodobě nijak netají svou homosexuální orientací, byli společníky nejen v podnikání: do roku 2005 tvořili pár i v soukromí. Rozchod jejich tvorbu nijak nenarušil.