Návštěvníky přivítá i rodinka z dýní

Tajemná atmosféra v sobotu ovládne arboretum v Novém Dvoře. Po setmění se tam rozzáří oči desítkám dýní.

Procházku botanickou zahradou za svitu lampionů, rozsvícené vyřezávané dýně, ochutnávku dýňových specialit i vyřezávání vlastní dýně slibuje program posledního říjnového dne v novodvorském arboretu. Ve dvě odpoledne tam začíná akce spojená se soutěží o nejoriginálněji vyřezanou nebo nazdobenou dýni.

Dýně na sladko i na slano

„Návštěvníci arboreta v Novém Dvoře ochutnají dýňový džus, dýňové koláče i dýňové karbanátky,“ láká na dýňové menu mluvčí Slezského zemského muzea Lada Truparová. Podél cestiček budou v botanické zahradě vystavené vyřezávané či naaranžované dýně. Výtvory pocházejí z rukou opavských žáků a studentů, kteří se utkají o to, kdo vyrobil ten nejoriginálnější kousek. O tom rozhodnou návštěvníci.
„Zapojila se mimo jiné Základní škola ve Stěbořicích, střední zemědělská škola nebo studenti z hotelové školy, kteří mají speciální kurzy na vyřezávání zeleniny,“ popisuje Truparová.
Lidé si vytvoří i vlastní dýni. Zkusí si aranžování přírodními materiály, jako je mech, kaštany, žaludy či listy, nebo si dýni vydlabou. „U pracovních stolů budou asistovat pracovníci arboreta,“ pokračuje mluvčí.

Pochod s lampiony

O zábavu bude postaráno i po setmění. „Až se začne smrákat, dýně budou rozsvíceny a návštěvníci se projdou s lampiony po parku. Od zámečku kolem rododendronů k paní a pánovi Dýňovým a pak kolem pavilonu projdou historickou částí parku,“ líčí další program Truparová.
Dýně v botanické zahradě zůstanou i po víkendu. Návštěvníci je tam budou vídat zhruba dalších čtrnáct dní.