Nejlepší stavby světa. Prohlédněte si vítěze prestižní architektonické soutěže

Ateliér Archimatika získal první cenu v kategorii  Color Award za projekt rezidenčního bydlení v Kyjevě na Ukrajině.

Ateliér Archimatika získal první cenu v kategorii Color Award za projekt rezidenčního bydlení v Kyjevě na Ukrajině. Zdroj: WORLD ARCHITECTURE FESTIVAL 2019

Knihovna v nizozemském Tilburgu. Hala, v níž vznikla, byla původně určena k demolici. (Civic architects, Braaksma & Roos Architectenbureau)
Odborná porota rovněž vyzdvihla urbanistický projekt "Connected City" v Hamburku od  ADEPT / KARRES EN BRANDS / Transsolar / Büro Happold / Kraft.
Studio Link-Arc vyhrálo v kategorii malý projekt za dětský pavilon Lokadhatu (Čína).
Ateliér iredale pedersen hook architects zaujal odbornou porotu realizací multifunkčního centra v Austrálii. Získal první cenu v kategorii The Best Use of Certified Timber.
Jako nejlepší projekt v kategorii Water Research Prize, která oceňuje inovativní přístup k hospodaření s vodou, byla porotou jmenována realizace školní budovy v Brazílii.
11
Fotogalerie

Revitalizace průmyslové haly určené k demolici, „polidštění“ nejfrekventovanější dopravní tepny v Dubaji nebo domek postavený z reycklovaných materiálů. Na architektonickém festivalu World Architecture Festival v Amsterdamu se o víkendy vyhlašovaly ceny Světová stavba roku. Prohlédněte si vítěze v jednotlivých kategoriích.

Hlavní cenu získala přestavba průmyslové budovy z roku 1932 na knihovnu a multikulturní centrum LocHal Public Library v nizozemském Tilburgu. 

„Projekt dokázal najít nové využití budově, která měla být původně zdemolována. Architektům se podařilo vytvořit prostor využitelný mnoha způsoby," zní závěr poroty.

Rekonstrukce stavby proběhla s respektem k původním industriálním deatilům. A nová knihovna kromě kaváren nabízí i unikátní panoramatický výhled na město.