Nejvyšší věž z kostiček stavebnice Lego vyrostla v Koreji

rekordní věž z Lega

rekordní věž z Lega Zdroj: Profimedia.cz

rekordní věž z Lega
rekordní věž z Lega
rekordní věž z Lega
rekordní věž z Lega
5
Fotogalerie
V jihokorejské metropoli Soulu vyrostla nejvyšší věž z kostiček populární stavebnice Lego. Struktura dosahující 31,9 metru byla odhalena u příležitosti 80. výročí existence této dánské firmy.

Na stavbě, umístěné před olympijským stadionem v hlavním městě Jižní Koreje, pracovalo po dobu pěti dní 4000 dětí, které použily 500 tisíc kostek. Věž překonala o 30 centimetrů dosavadní rekord, který byl vytvořen loni v říjnu ve Francii.

Samo budování věže v srdci Soulu se stalo turistickou atrakcí a přitáhlo více než 30.000 zvědavých návštěvníků. Věž slavnostně odhalil v neděli dánský korunní princ Frederik, který také položil poslední, rekordní kostku. Princ, jenž je v současné době v Jižní Koreji na šestidenní státní návštěvě, musel být k umístění kostky vyzdvižen do třicetimetrové výšky jeřábem.

Hezky si hrajte

První podobná věž z lega byla podle listu Daily Mail vytvořena v roce 1988 v Londýně, tyčila se však pouhých 15,2 metru nad zem. Od té doby byl rekord překonán více než 30krát.

Firmu Lego založil dánský tesař Ole Kirk Christiansen, který původně vyráběl dřevěné hračky. Společnost nazval Lego podle dánského výrazu „leg godt“, což znamená „hezky si hrajte“. Dřevěné hračky později vystřídaly plastové kostky, které se staly světovým bestsellerem.