Nemocnici chybějí lékaři

Klatovské nemocnice scházejí lékaři. Hned na několika odděleních. Nejvíc na urologii.

Hematologa, anesteziologa a neurologa hledá klatovská nemocnice. A také lékaře na urologii. Hlavním lákadlem, proč by se lékaři měli rozhodnout právě pro nemocnici v Klatovech, by podle jejího ředitele Jiřího Vlčka měl být nový nemocniční objekt s moderním vybavením. „Máme akreditaci v šestnácti oborech, takže můžeme vzdělávat mladé lékaře. Zajistíme ubytování a se zřizovatelem, kterým je Plzeňský kraj, pracujeme na sociálním programu,“ popsal personální politiku Vlček.

Největší nedostatek lékařů je ale mezi urology. To je důvod proč v nové nemocnici nebude urologie samostatným oddělením. „Lékařů urologů je nedostatek v celém Plzeňském kraji,“ vysvětluje Vlček. Proto bude urologie i nadále součástí chirurgického oddělení. Vlčkova slova potvrzuje klatovský urolog Jan Ráček. „Urologie prodělala obrovský vývoj dopředu. Je to velmi lukrativní obor. Ale najít lékaře je velký problém,“ tvrdí Ráček. Na druhou stranu ale pacientů s urologickými potížemi přibývá. A nejsou mezi nimi jen muži. „Na urologii jsme před měsícem jeli s naším dvouletým synem. I když dobře funguje ambulance, samostatné oddělení by v nemocnici okresního formátu mělo být,“ myslí si Hana Tušinská z Klatov.

Podle ředitele nemocnice nemusí mít pacienti obavu, že o ně nebude postaráno, nebo budou muset jezdit do Plzně. Urologická ambulance funguje kromě středy každý všední den v rámci chirurgického oddělení. V současné době funguje v klatovské nemocnici osmnáct oddělení. To je jednou víc než v nedalekých Domažlicích. A v novém objektu se počítá ještě s dalšími. „Vznikne tu léčebna dlouhodobě nemocných, která scházela a pacienty jsme museli posílat do Horažďovic. A také oddělení dlouhodobé intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče, se kterým bychom měli být jako jediní v Plzeňském kraji. Jednáme i o rehabilitačních lůžkách,“ nastínil plány nemocnice ředitel Vlček.

Pokud by se podařilo sehnat dostatek lékařů urologů, pak by bylo otevřeno i samostatné oddělení. „Nemocnice je koncipována tak, že toto oddělení lze kdykoliv vytvořit,“ tvrdí ředitel. Podstatnou roli při rozhodování lékařů o tom, zda půjdou do nemocnice v Klatovech, bude hrát i plat. Například nástupní plat v klatovské nemocnici je osmnáct tisíc korun. Jeho další vývoj je individuální. Mzdové tabulky ale obsahuje kolektivní smlouva. V nemocnici v Domažlicích ale slibují nastupujícími lékaři o dva tisíce korun větší základ. A také příplatek podle druhu oddělení.