Netflix koupil film o Miladě Horákové. Vysílat ho ale bude i Stream

Milada Horáková

Milada Horáková Zdroj: CC BY SA 3.0: Cassius Chaerea via Wikimedia Commons

Ještě ani nezačalo ostré natáčení a snímek o Miladě Horákové se už postaral o velkou senzaci českého filmového průmyslu. Jako první film vzniklý v české koprodukci jej zakoupila globální videotéka Netflix a zařadí ho do své nabídky. „Netflix není klasickým koproducentem, ale koupil práva na streamování filmu po celém světě,“ potvrdil producent a režisér snímku David Mrnka s tím, že podrobnosti o kontraktu včetně ceny nemůže sdělit.

Podle informací deníku E15 se částka za licenci vyšplhala na desítky milionů korun. Netflix na zaslané otázky nereagoval.
Mrnka snímek chystá již několik let a i v této chvíli je natáčení pozastaveno kvůli shánění poslední části rozpočtu. Produkce by se podle zdrojů ze štábu měla rozjet v červenci a hotový film by se měl v kinech objevit v příštím roce.

Milada nabídne řadu světových i tuzemských hvězd. Představitelku hlavní role štáb prozatím tají. Podle informací serveru Front Row Features by Miladu Horákovou měla ztvárnit izraelská herečka Ayelet Zurerová. Ta si zahrála v oscarovém snímku Mnichov a také v seriálu Netflixu Daredevil. Jejího manžela ztvární americký herec Robert Gant, senátorku Plamínkovou německá hvězda Hanna Schygulla. Do role prokurátorky Brožové je obsazena Anna Geislerová.

Netradiční smlouva

Smlouva mezi Netflixem a Mrnkovou produkční společností Loaded Vision Entertainment má podle informovaného člena štábu řadu netradičních ustanovení. Globální videopůjčovna například dovolila Mrnkovi poslat snímek nejprve do kin, teprve poté začne Miladu streamovat.

V Česku bude situace ještě složitější. Do kin Miladu uvede distribuční společnost Bohemia Motion Pictures. Ta má podle mluvčího Vojtěcha Marka také práva na uvádění na fyzických nosičích. Po uvedení v kinech snímek začne vysílat Stream.cz patřící Seznamu.

„Seznam.cz je koproducentem životopisného příběhu o Miladě Horákové a má práva na jeho uvedení v exkluzivní online premiéře,“ řekl šéfproducent internetové televize Stream.cz Lukáš Záhoř. „O zájmu Netflixu se mluvilo, podmínky stávající smlouvy pro nás zůstávají neměnné,“ dodal.

Přečtěte si: Netflix mění pravidla hry, chce být globálním distributorem nových filmů

Ke střetu globálního hráče se Streamem dojde jen nepřímo. Seznam by měl údajně mít celý rok exkluzivitu na vysílání snímku v češtině. Naopak Netflix bude snímek uvádět v původním anglickém znění.

Netflix o českou tvorbu a historii neprojevil zájem poprvé. Již loni přišel týdeník Euro s tím, že globální videotéka zakoupila práva na letošní Lídu Baarovou Filipa Renče. Zda ale jednání skutečně dopadla, není v tuto chvíli jisté. Filip Albrecht z produkční agentury Nogup agency při lednové premiéře snímku uvedl, že „existuje šance, že se film dostane do amerických kin či přinejmenším na online platformu Netflix“.