Newcastle: víkend plný zážitků

Millennium Bridge. Most s unikátním sklápěcím mechanismem je moderní dominantou města

Millennium Bridge. Most s unikátním sklápěcím mechanismem je moderní dominantou města Zdroj: profimedia.cz

Poznat kus britské historie, užít si dosyta nakupování, zhlédnout pořádný fotbal a zažít po Londýnu a Berlíně třetí nejrušnější noční život v Evropě. To vše je možné v severoanglickém Newcastlu zvládnout za jediný víkendový den.

Dobrý výchozí bod k prozkoumání města je hotel Thistle naproti historické budově hlavního vlakového nádraží. Jen pár set metrů od něj stojí nejstarší památka Newcastlu – zbytky hradu z 12. století s dochovanou věží Balck Gate. Na industriální minulost města odkazuje železniční most vedoucí přímo mezi těmito historickými stavbami.

V 19. století byl Newcastle jedním z center průmyslové revoluce. Kromě těžkého průmyslu a loděnic jej proslavil stavitel železnic George Stephenson a jeho první parní lokomotiva. Dnes je známý především díky klubu Newcastle United sídlícím v St James’ Parku. Pokud budete mít štěstí a nebudou zrovna proti sobě hrát největší kluby Premier League, seženete lístky na zápas přímo na místě. Každopádně malým zážitkem je i návštěva rozsáhlého fanshopu či historické hospůdky The Strawberry přímo u stadionu. Za asijskými specialitami se můžete vydat za nedalekou dračí bránu čínské čtvrti.

Castle Keep. Obranná stavba z 12. století dala městu názevCastle Keep. Obranná stavba z 12. století dala městu název | E15 Petr DasekCastle Keep. Obranná stavbaz 12. století dala městu název

Posilnění se bude před návštěvou místních obřích chrámů nákupů hodit. Eldon Square patří k největším shopping centrům v UK, Gateshead’s Metrocentre je největším krytým nákupním a zábavním komplexem v celé Evropě.
Po zavření obchodů v 19 hodin se víkendový život pomalu přesouvá do desítek restaurací, barů a klubů. Oblíbené poznáte podle nekonečných front před jejich vchodem. K nejvyhlášenějším podnikům, včetně michelinskou hvězdou ověnčené restaurace Bistro 21, patří ty ve čtvrti Quayside dole u řeky. Pokud se sem vydáte, můžete si při zpáteční cestě do centra z nábřeží vychutnat noční kulisu sedmi unikátních mostů přes řeku Tyne. Nejpůsobivější je ten nejnovější – neony osvícený Gateshead Millennium Bridge – první most na světě s jedinečným sklápěcím mechanismem.

NewcastleNewcastle | E15 Petr Dasek

Až dlouho do noci přitom budete na ulicích potkávat bezpočet skupinek mladých lidí pendlujících mezi kluby (ostrovní raritou je, že všechny dívky jsou navzdory nízkým venkovním teplotám vždy oblečeny jen v lehkých šik šatečkách). Zakončit noční putování lze posledním drinkem v některém z typických anglických pubů hned vedle hotelu. Ráno vás až na letiště odveze z hlavního nádraží místní metro, velmi podobné tomu pražskému a stejně jednoduché na orientaci.

Tipy a zajímavosti

Doprava Ideální je Newcastle zařadit jako poslední bod čtyřdenního výletu po severovýchodní Anglii, před tím stojí za návštěvu historií překypující York a Manchester s moderní architekturou. Přímý let z Prahy do Newcastlu a Manchesteru zajišťuje společnost Jet2.com. Jednosměrná letenka včetně poplatků stojí zhruba 1200 korun. Dvouhodinová jízda vlakem z obou měst do Yorku vyjde na 15 liber (420 korun). Více na newcastlegate-shead.com a visitbritain.cz.
Pro běžce Newcastle je místem startu Great North Run, největšího půlmaratonu na světě. Trasa závodu vede přes Tyne Bridge a Gateshead do cíle v South Shields u pobřeží moře. Letos se poběží v půlce září.