NHL začala, ale čeká na Crosbyho

Sidney Crosby sice s Tučňáky trénuje, ale musí se vyvarovat srážky s hráči i mantinely.

Sidney Crosby sice s Tučňáky trénuje, ale musí se vyvarovat srážky s hráči i mantinely. Zdroj: profimedia.cz

Nejlepší hokejová soutěž světa NHL vstoupila do další sezony. Nový ročník odstartoval ve čtvrtek. Začátek sezony se ale musí obejít bez jedné z největších hvězd. Čtyřiadvacetiletý útočník a kapitán pittsburských Tučňáků Sidney Crosby ze zdravotních důvodů nehraje a čím dál více se spekuluje o možném konci jeho kariéry.

Crosby je nejoblíbenějším kanadským hráčem současnosti. Je považován za nástupce legendárního Wayna Gretzkyho. Od 6. ledna letošního roku ale nehraje. V krátké době utrpěl dva těžké otřesy mozku a dosud se úplně nezotavil. Crosby přiznal, že má stále zdravotní problémy a zatím nemůže hrát. Podle lékařů je možné, že hvězdný hráč se již nikdy na ledě neobjeví.

Crosby od poloviny září trénuje s týmem, ale musí se vyvarovat fyzického kontaktu. Nesmí narazit do hráče ani mantinelu. „Věřím, že brzy ho budeme mít k dispozici,“ prohlásil trenér Pittsburghu Dan Bylsma. Tučňáky čeká v úvodu sezony série zápasů na hřištích soupeřů. „Tam ještě bude určitě chybět. Dále uvidíme,“ dodal Bylsma.

Generální manažer týmu Ray Shero uvedl, že není určeno datum, do nějž by se Crosby musel objevit na ledě. „Záleží to jen na něm a na lékařích. Nebudeme na něj spěchat,“ prohlásil. „Zkouším trénovat každý den. Věřím, že už to nebude dlouho trvat a budu moci hrát,“ říká o svém stavu pittsburský kapitán.

Přestože hvězdný útočník již několik měsíců nehraje, pro klub je velkou finanční zátěží jeho plat. Crosby má pátý nejvyšší příjem ze všech hráčů NHL. Jeho letošní mzda je devět milionů dolarů.
Vedení NHL před letošní sezonou opět zvýšilo platové stropy, a to o pět milionů dolarů. Kluby mohou nyní vynaložit na platy hokejistů v jedné sezoně 64 milionů dolarů (1,2 miliardy korun).

Nejlépe placeným hráčem bude letos Brad Richards z New York Rangers, jehož plat je 12 milionů dolarů (223 milionů korun). Z českých hokejistů v NHL je nejlépe placeným hráčem Tomáš Plekanec z Montrealu s pětimilionovou smlouvou. Jaromír Jágr si po návratu do NHL přijde v dresu Philadephie na 3,3 milionu dolarů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.