Nové lavičky budou červené. A vydrží

Poničené a oprýskané posezení na Horním náměstí brzy přestane ztrpčovat lidem život. Po letech průtahů přibudou nové lavičky.

Nové sklolaminátové lavičky budou v nejbližší době sloužit místním i unaveným turistům na Horním náměstí. Dosavadní popraskané sedáky a opěradla zmizí dost možná ještě v tomto roce.
Poničené a rozbité dřevěné posezení dlouho rozčilovalo lidi, kteří často využívají k odpočinku okolí sloupu Nejsvětější Trojice. „Jsou skutečně oprýskané. Někdy se nám doslova rozpadají, chtělo by se říci, pod rukama, byť to není úplně přesné,“ uznal náměstek primátora Martin Major.

Šokující částka

Po výměně nevyhovujících laviček volali lidé už dlouho, avšak marně. Podle olomouckého primátora Martina Novotného nezapříčinili zpoždění radní, ale autoři rekonstrukce náměstí, která se odehrála na přelomu tisíciletí. „Leckdo se může ptát, proč už tam dávno nejsou lavičky nové. Jenomže my už dva roky jednáme. Jenom tři čtvrtě roku jsme čekali, než nám architekti byli schopni dodat jeden z návrhů,“ tvrdí Novotný.
A ani původní plány architektů radní příliš nepotěšily. „Nejprve padl návrh, aby byly lavičky vyrobeny z cedrového dřeva. Zkoušky ale jasně ukázaly, že by to po čase bylo stejné, ne-li horší než dnes. Druhou variantou byla litá pryskyřice. Ale ceny laviček byly vskutku šokující a nepřijatelně vysoké. Zaplatili bychom zhruba pětkrát tolik než dnes,“ zlobil se primátor.
Kompromisní lavička, na které se teď radní a architekti shodli, bude za přijatelnou cenu a měla by být podstatně odolnější. „Budou to sklolaminátové desky vyztužené tkaninou. V červené barvě se vsypem skla, lehce průsvitné,“ upřesnil Major. Jeden kus vyjde na jedenáct a půl tisíce korun. Celkově bude laviček čtyřicet, což vyjde na necelého půl milionu korun.

Jedna na zkoušku

Vedení města zatím koupí pouze jeden „pilotní“ výrobek na zkoušku. „Nejprve pořádně otestujeme, zda je lavička opravdu odolná,“ vysvětlil primátor. Teprve pokud bude zkouška úspěšná, přibude dalších devětatřicet kousků. „Byl bych rád, kdyby to bylo ještě do konce roku,“ dodal Novotný.