Nové Volvo XC90 bude samo dávat přednost při odbočování vlevo

Nové Volvo XC90

Nové Volvo XC90

Nebylo by to Volvo, aby neobdařilo svoji novou vlajkovou loď bezpečnostními technologiemi, které zatím nikdo jiný nenabízí.

Systém ochrany proti neúmyslnému sjetí z vozovky se při náhlém opuštění silnice postará, aby cestující neutrpěli zbytečná zranění. Utáhne přední bezpečnostní pásy a nepovolí je, dokud auto zcela nezastaví. Speciální konstrukce sedadel pak absorbuje až třetinu vertikálních sil, které působí na tělo, když vůz dopadne zpět na zem.

Druhá novinka je z pohledu řidiče zajímavější: znemožní vám totiž nedat při odbočování vlevo přednost protijedoucímu vozidlu. Jedná se o velmi častý scénář dopravních nehod, který má na svědomí řadu životů především řidičů jednostopých vozidel. Pokud se ale „pokusíte“ vjet někomu do cesty s novým Volvem XC90, vůz začne automaticky brzdit, aby zabránil nehodě nebo aspoň zmírnil její následky.

Nové Volvo XC90Nové Volvo XC90

Volvo XC90 bude samozřejmě umět samo brzdit i v jiných situacích, například pokud vůz jedoucí před vámi v koloně náhle zastaví. To už známe z mnoha modelů různých značek. Vylepšený systém City Safety v nové XC90 nicméně dokáže reagovat nejen na motorová vozidla, ale například i na cyklisty.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz