Nově zavedené sociální karty pro ty, co dávky zneužívají

Sociální reforma přinesla od počátku roku řadu změn. Zde jsou nejzásadnější z nich.

Dávky, příspěvky a podpory nově vyplácejí jen úřady práce. Na pobočkách, kontaktních a detašovaných pracovištích bude možné vyřizovat služby v oblasti nezaměstnanosti, státní sociální podpory, hmotné nouze, i dávky pro osoby se zdravotním postižením.

Dávky a příspěvky bude možné dobrovolně čerpat prostřednictvím sociální karty. Povinně přes kartu je budou muset vybírat jenom ti lidé, kteří dávky zneužívají. Například je utratili v hracích automatech nebo si za ně koupili alkohol. Kartou bude možné také platit v obchodech, vybírat si dávky z bankomatu a využívat ji i k osobní identifikaci.

Sociální karta bude sloužit také jako průkaz osoby se zdravotním postižením, což nahradí dnešní papírové průkazy TP, ZTP nebo ZTP/P.

Dávky v nezaměstnanosti třetího tisíciletí

Kartu budou vydávat úřady práce a vyrobí ji banka. Bude obsahovat běžné ochranné prvky. Za její vydání příjemce dávek platit nebude, bezplatné bude také vedení účtu ke kartě. V rámci standardní služby bude jeden výběr z bankomatu zdarma a jeden převod zdarma ke každé dávce.

Příspěvek na péči od Nového roku rovněž prošel významnými změnami. Změnila se pravidla pro posuzování nároku na tuto dávku. Zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že systém zjednodušilo, zástupci handicapovaných mají z novinek obavy. Bojí se, že mnoho lidí může kvůli zjednodušenému posuzování ze systému zcela vypadnout.

O tisícikorunu na šest tisíc korun se zvýšil příspěvek na péči o dítě ve druhém stupni postižení, jinak se z hlediska výše příspěvku nic nezměnilo. Doba poskytování příspěvku na bydlení se omezila na sedm let během deseti let, netýká se to ale postižených a seniorů nad sedmdesát let.

´Po dvou měsících na veřejně prospěšné práce

Dávky, které pomáhají lidem s omezenou možností pohybu například na zakoupení auta, jeho úpravu, opravu a na provoz, se sloučily do příspěvku na mobilitu. Ten se nyní bude vyplácet jednou měsíčně. Dostanou jej osoby starší jednoho roku, které nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace. Výše příspěvku na mobilitu bude v jednotné výši čtyři sta korun měsíčně.

Další změny se týkají nově zavedené jednorázové podpory na zvláštní pomůcky a délky rodičovské, kterou si nyní mohou zvolit rodiče podle svých aktuálních potřeb.

A nakonec lidi, kteří jsou v evidenci nezaměstnaných více než dva měsíce, může úřad práce nově vyzvat, aby se zapojili do veřejně prospěšných prací. Pokud to odmítnou, může nezaměstnaný nejen přijít o podporu, ale zároveň ho úřad práce může z evidence vyřadit.