Nový sport? Rugby League

Jedním ze tří týmů hrající novou formu rugby jsou i Black Panthers Beroun.

Beroun | Neobvyklý pohled se naskytne turistům v Srbsku podél řeky Berounky. Na tamtím hřišti totiž každou středu trénuje rugbyový tým Black Panthers Beroun. Kdo by však čekal klasické ragby, zmýlil by se. Tým Panterů totiž hraje zcela nový sport, který nese název Rugby League.
„Vzhledem k tomu, že v Česku existuje Rugby League jenom tři roky, tak lidé ani neví, jak se tenhle sport liší od známého ragby,” řekl hráč Black Panthers Martin Černohorský. Co se tedy skrývá pod názvem Rugby League neboli Rugby 13?
Třinácti členné týmy se snaží klasickými pravidly položit Down, na který mají šest pokusů, takzvaných skládek. Poté o míč přicházejí a získává ho soupeř. V Mlýnu se hráči oproti klasickému ragby nepřetlačují, pouze zapírají a snaží se míč vykopnout.
Za svého působení v Black Panthers si Černohorský zahrál proti několika zahraničním týmům a dostal se i na mistrovství Evropy osmnáctiletých.. „Přece jen jde o novou hru a v České republice jsou jen tři týmy. Proto se utkáváme se zahraničními celky a záleží spíše na dohodě, protože soutěž vytvořená ještě není,“ vysvětlil Černohorský.
K tvrdému tréninku patří i tvrdé střety a někdy i nepříjemná zranění.
„Když je člověk na hřišti a v zápalu boje, tak bolest vnímá jakoby vzdáleně. Samozřejmě, že něco občas bolí, ale to prostě patří k téhle hře,“ dodal Černohorský.
Borec z Berouna věří, že se za pár let podaří Rugby League rozšířit dál a vznikne pravidelná soutěž i v Česku.