O rozvoj vysokorychlostního internetu v Česku se postará vnitro

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Koordinátorem rozvoje vysokorychlostního internetu v Česku bude ministerstvo vnitra, dobudování sítí bude financováno z operačního programu v gesci ministerstva průmyslu. Kvůli podpoře rozvoje sítí nové generace se resorty vnitra a průmyslu v minulých měsících dostaly do sporu. Média uváděla, že se oba úřady chtějí podílet na rozdělování 14 miliard korun z evropských fondů. Vnitro zdůraznilo, že primárně usilovalo právě o roli koordinátora.

Vyjádření ministerstva průmyslu zjišťujeme.

„Jsem rád, že dnešní jednání vedlo ke shodě na jednotném informačním místě pro rozvoj digitálních sítí, kterým bude ministerstvo vnitra,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) po schůzce na úřadu vlády, které se zúčastnili šéfové resortů vnitra i průmyslu Milan Chovanec a Jan Mládek (oba ČSSD).

„Jednotným informačním místem bude ministerstvo vnitra. Opatření k dobudování sítí budou financována z prostředků Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. Odborná debata o rozvoji sítí vysokorychlostního internetu se dále povede v rámci Rady vlády pro informační společnost,“ doplnil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Vnitro dohodu vítá

Vnitro dnešní dohodu vítá. „Ministerstvo vnitra zdůrazňuje, že mu vždy šlo o plnění role národního koordinátora rozvoje sítí nové generace, tedy zejména o potřebné zmapování dostupnosti sítí vysokorychlostního internetu. To je mimo jiné nutné z důvodu zabezpečení přenášení dat v souvislosti s podmínkami zákona o kybernetické bezpečnosti,“ uvedla v tiskové zprávě Lucie Nováková. Doplnila, že finance na vznik národního koordinátora bude vnitro hledat ve vlastních zdrojích.

„Teď je plně na odpovědnosti ministerstva průmyslu a obchodu, aby urychleně vypracovalo Národní plán rozvoje sítí nové generace v takové podobě, aby splňoval veškeré požadavky Evropské komise a mohlo dojít k úspěšnému čerpání dotací z operačního programu,“ vzkázalo vnitro Mládkovu resortu.

Národní koordinátor bude podle Novákové odpovědný za mapování veřejných i neveřejných sítí, bude určovat takzvaná bílá místa, kde infrastruktura vysokorychlostního internetu není dostupná, nebo bude vyhodnocovat její dostupnost. Pro sítě ve vlastnictví státu, tedy pro neveřejné sítě, bude navíc určovat strategii a architekturu rozvoje.