O2: Nokia je se svým Symbianem stále leaderem trhu

Nokia 700

Nokia 700

Mobilní telefony s operačním systémem, takzvané smartphony se na trhu zabydlují stále větší měrou. Podle statistik společnosti Telefónica se jejich podíl za poslední dva roky více než zdvojnásobil a nyní přesahuje 20 procent. Přestože na uživatele ze všech stran "útočí" OS Android, zabudovaný v mnohých světových značkách smartphonů a iOS od Apple, patří v tuto chvíli stále špička pomyslného žebříčku Nokii a jejímu OS Symbian, která si (i přes problémy Nokie) drží zhruba šedesátiprocentní podíl.

„Mezi roky 2009 a 2010 stoupl podíl chytrých telefonů využívajících síť O2 o 51 procent a letos to nejspíš bude podobné číslo. V listopadu činil meziroční nárůst téměř 40 procent, nicméně očekáváme, že předvánoční trh číslo ještě posune směrem k loňské hodnotě,“ uvedl Jiří Dvorjančanský, marketingový ředitel společnosti Telefónica Czech Republic a s tím, že prodejům dnes chytré mobily jednoznačně dominují.“

Mezi nejpoužívanější chytré telefony stále patří s převahou značka Nokia s operačním systémem Symbian, která si drží zhruba 60procentní podíl. Podíl druhého Androidu roste každým měsícem a nyní se blíží k 20 procentům. Na třetí místo se postupně propracoval Apple iOS, který o 3,2 procentního bodu vede před systémy Microsoft. Pátý je operační systém BlackBerry s podílem 3,3 procenta. Podíl všech ostatních operačních systémů už se pohybuje zhruba kolem 1,6 procenta.

Podíl různých OS na trhuPodíl různých OS na trhuPodíll různých OS na trhu

Rostoucí podíl chytrých telefonů je dán také větším výběrem a nižšími cenami. Zatímco v prosinci 2009 měla Telefónica v nabídce jen zhruba desítku telefonů s operačním systémem, o rok později jich bylo už víc než dvacet. V letošní předvánoční nabídce je z téměř 50 mobilů jen devět bez operačního systému. Převažujícími operačními systémy jsou potom Android a Symbian.