Obchodníci: Kvůli posílení dolaru zdraží elektronika až o 15 procent

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Část elektroniky čeká kvůli posílení dolaru ke koruně v dalších týdnech zdražení, které může dosáhnout deseti až 15 procent. Jako první stoupnou ceny mobilních telefonů a notebooků. V dolarech se obchoduje jen s malou částí sortimentu elektroniky, týká se to především IT produktů.

„Kurzové změny nejrychleji pocítíme u IT techniky. Takže stejně jako při intervenci ČNB v roce 2013 první zdraží mobilní telefony a notebooky,“ uvedl mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín.

Podle šéfa českého a slovenského zastoupení Toshiby Jiřího Horáka se změna kurzu již projevuje na nově příchozím zboží. „V případě našeho segmentu je změna v ceně vyšší, než kolik činí průměrná marže výrobce nebo distributora. Cena se proto bude muset pohybovat spolu s dalšími výkyvy kurzu a v tuto chvíli musí vzít zákazníci v úvahu, že u daných modelů vzroste cena aktuálně dovážených notebooků přibližně o deset procent,“ podotkl. Martin Vařbuchta z Intelu dodal, že neočekává tak výrazné a rychlé zdražení, které následovalo po intervenci ČNB.

Už nyní je vidět mírný růst cen

Podle e-shopu Mall.cz je v cenách u dodavatelů již nyní vidět růst cen kvůli oslabení koruny vůči dolaru. „Nejvíce u externích disků a flash disků nebo třeba Kindlu - u těchto skupin produktů dodavatelské ceny vzrostly až o 10 procent,“ uvedla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. U notebooků a tabletů je podle ní vidět nárůst cen také, ale zatím spíše v jednotkách procent. Koncové ceny pro zákazníky zatím nevzrostly.

„Objednávky se u elektroniky dělají čtyři až šest měsíců dopředu, takže v tuto chvíli máme zboží již objednané. Výhodu v tomto případě mají i velcí prodejci elektra, kteří jsou schopni držet větší skladové zásoby a zachovat déle cenu bez kurzových změn. Mluvíme zde však v řádu o týdnech až měsících v závislosti na obrátkovosti zboží,“ dodal Komín.

Starší ceny ještě několik týdnů vydrží

Také podle Gregorové by měl prodej zásob zboží za „staré“ ceny ještě několik týdnů vydržet. Pak se ukáže podle vývoje kurzu, zda bude nutné zdražit. „Na oslabování koruny vůči dolaru jsme upozorňovali naše zákazníky již v závěru loňského roku. Vzhledem k současnému kurzovému vývoji eura vůči dolaru však riziko zdražování ještě více roste,“ dodala mluvčí internetového obchodu Alza.cz Šárka Jakoubková.

Podle obchodního ředitele e-shopu CZC.cz Tomáše Pilského se pozvolna zdražuje prakticky po celou dobu růstu kurzu. „Většina počítačů a elektroniky putuje do ČR z amerických či asijských trhů a patří do skupiny zboží s nízkou realizovanou marží, takže k přeceňování ze strany distribuce dochází prakticky na každodenní bázi. Pokud by mělo dojít ke skokovému růstu kurzu, je možné očekávat i skokový růst cen elektroniky,“ dodal Pilský.

Euro se v pondělí propadlo na téměř devítileté minimum vůči americkému dolaru, dostalo se tak pod psychologicky důležitou hranici 1,2 dolaru. Kurz koruny k dolaru oslabil za poslední měsíc o jednu korunu na 23,20 korun.

Vývoj kurzu koruny

Vývoj českého kurzu dolaruVývoj českého kurzu dolaru | e15