Obdivovaný i zatracovaný: jablonečtí vystavují piercing

Z výstavy o piercingu

Z výstavy o piercingu Zdroj: CTK

Z jablonecké výstavy o piercingu
Piercing - mezi rituálem a pózou
Piercing - mezi rituálem a pózou
Piercing - mezi rituálem a pózou
Piercing - mezi rituálem a pózou
5
Fotogalerie
Galerie Belveder v Jablonci nad Nisou připravila na léto výstavu věnovanou piercingu. Výstava Piercing - mezi rituálem a pózou má do galerie přilákat nové návštěvníky a oslovit i ty, kdo běžně na výstavy nechodí.

Nová letní výstava nabízí pohled na piercing ze dvou různých úhlů - jako tradiční rituální objekt spojený s hlubokým duchovním prožitkem i jako výraz postoje jedince ke společnosti a doplněk podléhající módním trendům a osobnímu vkusu.

„Piercing je speciálním druhem šperků a ozdob, na které hledí společnost různě - někdo je tím pohoršen, jiný ho fanaticky obdivuje, vyvolává to spoustu otázek,“ řekla kurátorka výstavy Kateřina Hrušková.

Piercing je ale starý jako lidstvo samo. „Nejstarší dochovaný nositel piercingu je alpská mumie Ötzi, která měla propíchnuté ušní boltce, samotný piercing v uších se však nedochoval,“„Podle pohřební masky Tutanchamona ale víme, že i on měl propíchnuté uši,“ dodala kurátorka.

Piercing stejně jako tetování je dnes velmi oblíbený a pro rodiče dospívajících dětí může být noční můrou. Přitom do piercingu, aniž si to většina lidí uvědomuje, patří i obyčejné náušnice. Výstava v Belvederu ale představuje nejen je, ve vitrínách jsou i exotické ozdoby ze sbírek Náprstkova Muzea v Praze jako třeba brazilské náušnice z papouščích pírek, nebo kančí kly. Návštěvníci uvidí i vzácnou náušnici z desátého století zapůjčenou Městským muzeem v Čelákovicích. Výstava o piercingu potrvá v Belvederu do 21. září.