Obnovená část Prahy 10 nebo nové nádraží. Podívejte se na nejlepší diplomové projekty

2. Návrh nové železniční zastávky v Peci pod Sněžkou je zasazen do projektu prodloužení železniční trasy v Úpském údolí v Krkonoších z roku 2009. Ukazuje možnosti řešení současného problému se stále přibývajícím turismem, a tedy i automobilovou dopravou v horských oblastech.

2. Návrh nové železniční zastávky v Peci pod Sněžkou je zasazen do projektu prodloužení železniční trasy v Úpském údolí v Krkonoších z roku 2009. Ukazuje možnosti řešení současného problému se stále přibývajícím turismem, a tedy i automobilovou dopravou v horských oblastech. Zdroj: Julie Kopecká

1. První cenu získal absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jakub Wiesner za projekt Praha 10 – Trash. Pod vedením Ivana Kroupy navrhl urbanistické řešení lokality v Praze 10, zanedbaného území, které se dostává do popředí zájmu developerů.
1. Pod vedením Ivana Kroupy navrhl urbanistické řešení lokality v Praze 10, zanedbaného území, které se dostává do popředí zájmu developerů.
1. Projekt podle poroty ukazuje, jak zachránit zdánlivě nepříliš hodnotné a zanedbané území.
2. Druhou cenou byla oceněna Julie Kopecká za práci Nádraží v Peci pod Sněžkou zpracovanou pod vedením Tomáše Hradečného na Fakultě architektury ČVUT v Praze.
2. Porotci vyzdvihli, že je to „velkorysé krajinářské dílo, nikoliv jen stavba dopravní infrastruktury“.
46
Fotogalerie

Letošní přehlídka diplomových prací pořádaná Českou komorou architektů zaujala odbornou porotu pestrostí. První cenu získal projekt revitalizace zanedbané lokality v Praze 10, druhou nové nádraží v Peci pod Sněžkou a krajinářský koncept plánovaného vodního díla Vlachovice.

Letošní 21. přehlídky pořádané se záměrem porovnat úroveň kvality studia na vysokých školách architektury a příbuzných oborech se zúčastnilo 131 diplomantů.

Práce hodnotila odborná porota v čele s předsedkyní – architektkou Monikou Mitášovou. Dalšími členy byli architekti Tomáš Jiránek a Alena Mičeková, historik architektury a teoretik Benjamin Fragner a publicista Petr Volf. Porotci posuzovali především architektonickou kvalitu předložených prací.

Prohlédněte si všechny oceněné projekty v následující galerii.