OBRAZEM: Floridský zelenomodrý ráj je často nazýván bažinou, k ní má ale daleko

Everglades

Everglades Zdroj: Marek Schwarzmann

Zápasníci s krokodýly. Vedle projížděk s airboats jsou nejvyhledávanější atrakcí takzvaní zápasníci s aligátory. Tito dobrodruzi působí také jako průvodci a profesionální odchytávači aligátorů, kteří se z parku „zatoulali“ do člověkem osídlených oblastí. Jejich hlavním zdrojem příjmu je však dobrovolné vstupné, které vybírají na své přednášky a „tělocvik“, který s aligátořími nalezenci předvádějí.
Spletitý les. Husté mangrovové lesy tvoří významnou hraniční bariéru obzvláště na pobřeží parku. Vedle borovic, které jsou k vidění hlavně na pláních na severu parku, jsou jednou z typických dřevin, které lze v parku potkat na každém kroku. Pro místní faunu představují zásadní útočiště. Ve spletitém kořenovém systému se ukrývají nejen ryby, ale i aligátoři, větvoví je zase rájem pro ptactvo, ale třeba i leguány, kteří se na silnější větve rádi vylézají vyhřívat.
Symboly. Aktuálně se na území parku pohybuje zhruba 160 kusů pantera floridského, jednoho ze symbolu státu Florida a třeba i miamského hokejového klubu Florida Panthers. Ikonou parku Everglades je však aligátor severoamerický. Jedince lze poměrně snadno spatřit v parku ve volné přírodě, často se však vydá do lidských sídlišť.
Airboats. Jakožto oblíbený cíl turistů z nedalekého Miami má park Everglades výjimečné postavení z hlediska provozu. Park protíná známá silnice číslo 41 spojující východní a západní pobřeží Floridy a která zároveň tvoří část severní hranice parku. Právě podél ní je rozeseta řada zastávek s atrakcemi provozovatelů oblíbených airboats – lodí s plochým dnem s minimálním ponorem, které jsou poháněné vrtulí. Lodním šroubem by totiž ničily vzácný mokřad hluboký místy sotva čtvrt metru. Severní části mokřadu jsou pak protkány sériemi kanálů, po kterých se průvdoci s turisty prohánějí na airboats, mnohdy rychlostmi přesahujícími 50 kilometrů za hodinu.
Ráj opeřenců. Ptactvo představuje z větších živočichů nejpočetnější skupinu, které Everglades poskytují útočiště. Podle pozorování ornitologů lze na území národního parku nalézt přes 350 druhů ptáků.
7
Fotogalerie

Jednou z nejnavštěvovanějších oblastí na Floridě je vedle zábavních parků na severu amerického státu a samotného Miami slavný Národní park Everglades. Je často mylně nazýván bažinou, ve skutečnosti je ale jednou z největších mokřadových oblastí na světě a poskytuje útočiště řadě výjimečných živočišných i rostlinných druhů – od silně ohrožené pumy floridské po legendárního aligátora, kapustňáka či hejna vodních ptáků a mangrovových a cypřišových lesů.