Tak se rodí čaje z Cejlonu. Podívejte se, jak fungují tamní továrničky

PRŮVODKYNĚ. Důležité je pochopit rozdíl mezi čajovníky a zpracováním lístků, které určuje druh a kvalitu výsledného čaje.

PRŮVODKYNĚ. Důležité je pochopit rozdíl mezi čajovníky a zpracováním lístků, které určuje druh a kvalitu výsledného čaje. Zdroj: Anna Vacková E15

Jak vzniká cejlonský čaj
VÝROBNÍ PROCES. Čerstvě nasbírané lístky se nejprve suší několik hodin v sítu a během procesu se ručně promíchávají.
Jak vzniká cejlonský čaj
STARÉ STROJE. Mašiny britského původu plní svůj účel doposud. Pracovník továrny ukazuje čaj přesušený ve speciální peci na kaučukovém dřevě. Na snímku dole kontroluje pracovnice velikost lístků na sítu.
Jak vzniká cejlonský čaj
12
Fotogalerie

Malebný ostrov ve vodách Indického oceánu je významným vývozcem čaje. V posledních pěti letech přitom export čaje ze Srí Lanky stoupá kvůli jeho kvalitě a chuti. Tu určuje tropické klima a mírná nadmořská výška, v níž se plantáže nacházejí.

Ve vnitrozemí Srí Lanky funguje přes šest set továrniček na zpracování čaje. Většinu z nich založili při kolonizaci Britové a jimi přivezené technologie slouží dodnes. Sběru čajových lístků se věnují především ženy, které jich denně natrhají až 25 kilogramů. Je to přitom jedno z mála povolání, které místní ženy vykonávají – třeba i prostému poklízení se zde primárně věnují muži.

Na ostrově se pěstují tři čajové odrůdy. Ta základní dává v závislosti na způsobu následného zpracování vzniknout zelenému nebo černému čaji, z další vzniká bílý neboli stříbrný čaj a ze třetí odrůdy pak čaj zlatý. Pro výrobu bílého a zlatého čaje se sbírají pouze čerstvé pupeny lístků, které se suší na slunci. Ve srovnání s klasickým čajem se těchto takzvaných speciálů vyprodukuje podstatně méně. Továrny tvrdí, že jen dvacet pět kilogramů za měsíc.

Výslednou chuť a kvalitu prodávané suroviny určuje zpracování a velikost listů čajovníku. Celé nenasekané listy zpracované nejmenším tlakem jsou označené OP – Orange Pekoe, mají jemné aroma a oranžovou barvu a jsou považovány za jeden z nejkvalitnějších druhů čaje. Kvalitní a cenově dostupnou variantou jsou typy BOP – Broken Orange Pekoe – nebo FOP – Flowery Orange Pekoe.

Takto značené čaje vynikají plnější chutí a tmavě oranžovou barvou. Černé čaje světoznámých značek v pytlících, které jsou známé z českých obchodů, považují na Srí Lance za nejméně kvalitní a označují je jako dust (prach). Místní konzumují černý čaj s mlékem podle britské tradice.