Sony trápí herní fandy hádankou o ceně PlayStation V. Spekulace míří vysoko

Sony ukázalo nový PS5

Sony ukázalo nový PS5 Zdroj: Sony

PS5
PS5, Sony ukázalo novou řadu PlayStationu. Fanoušci spekulují o ceně.
PS5, Sony ukázalo novou řadu PlayStationu. Fanoušci spekulují o ceně.
Ilustrační foto
Sony ukázalo nový PS5
6
Fotogalerie

Herní fandové se dočkali. Sony představilo už pátou řadu legendárního stroje PlayStation a spolu s ním i 26 herních titulů pro konzoli, jejíž první verze spatřila světlo světa už před čtvrtstoletím. Snad ještě větší vzrušení než samotná herní mašina ovšem zástupům hráčů přichystaly spekulace o tom, nakolik je pětka vyjde.

O pořádnou dávku adrenalinu se totiž postarala údajná chyba britské pobočky Amazonu, který už den před oficiální prezentací vystavil PlayStation V s cenovkou na prahu 600 liber. Spadlou bradu teenagerů posléze zvedal zpátky mluvčí obchodu s tím, že šlo o chybu. Oficiální cena ale známa zatím není, spekulace o ní se ale mezitím stačily stát hitem sociálních sítí. 

Video z prezentace nového PS5:

„Cenu se zřejmě trh dozví až během letních měsíců, když Sony zřejmě čeká na objem předobjednávek,“ uvádí například Tabitha Baker pro server techradar s tím, že cena bude díky řadě technických novinek určitě výše než stávající verze 4. Ta se například v Česku prodává v přepočtu za zhruba 350 liber, nová verze by tedy znamenala takřka dvojnásobné zdražení. Hráči sice vyšší cenovku očekávali, ale zhruba na úrovni 450 liber, do peněženek by tak sáhli jen o necelou třetinu hlouběji. 

„Myslím, že budu muset prodat ledvinu, abych si koupil PS5,“ píše na Twitteru třeba uživatel Teshie Roddy Ricch, který tak naráží nejen na očekávané zdražení, ale i na napětí, s nímž konkrétní cenovku očekávají hráči z řad ekonomicky méně vyspělých zemí, pro jejichž rozpočty bude každé zdražení zásadní hrozbou.

Oblíbenými se stala i krátká videa, v nichž uživatelé sítí humorně přibližují své reakce na uveřejnění zřejmě vyšší ceny nového stroje. „Kdy se dočkáme té zatracené ceny,“ neodpouští si na Twitteru jeden z netrpělivých herních fandů Only1horeh. Sony ve čtvrtek představila rovnou dvě vizuální verze PlayStation, jednu s optickou mechanikou a druhou pro designové fajnšmekry ctící symetrii, která tento box neobsahuje.