OBRAZEM: Prvok, Kraličák i dům v ruině. Třicet staveb se utká v České ceně za architekturu

Přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě, autoři Prokš Přikryl architekti. Reflexní fasáda z hliníku odráží pestrý svět zadních dvorků, ze kterého přístavba čerpá tvar i charakter a kam zároveň siluetou a přítomností přispívá.

Přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě, autoři Prokš Přikryl architekti. Reflexní fasáda z hliníku odráží pestrý svět zadních dvorků, ze kterého přístavba čerpá tvar i charakter a kam zároveň siluetou a přítomností přispívá. Zdroj: Tomáš Rasl

Přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě, autoři Prokš Přikryl architekti.   Přístavbě dal tvar nevelký dvorek vymezený slepými zdmi sousedních objektů. Věž s minimální půdorysnou stopou na severní hranici pozemku nestíní ani neovlivňuje vedlejší objekty.
Přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě, autoři Prokš Přikryl architekti. Dispozice objektu je jednoduchá – v každém patře jedna místnost. Podkroví je doplněné o ateliérové severní okno přes celou šířku místnosti, které přivádí do místnosti rovnoměrné denní světlo.
Prvok, autoři Michal Trpák a Kateřina Nováková. Experimentální 3D tištěný dům Prvok využívá moderní technologie ve stavebnictví. Architektura inspirovaná organickým světem je navržená sochařem Michalem Trpákem a jeho týmem architektů z FA ČVUT v Praze.
Prvok, autoři Michal Trpák a Kateřina Nováková.  Vnější konkávně konvexní reliéf stěny inspirovaný draperií demonstruje možnosti 3D tisku, nabízí nové možnosti vizuality architektury a zároveň ztužuje stěnu.
Prvok, autoři Michal Trpák a Kateřina Nováková. Jedná se o jeden plynoucí prostor bez dveří, který je opticky dělen polopříčkami na obytnou část a hygienické zázemí.
90
Fotogalerie

Sedmičlenná mezinárodní porota představí příští týden nového nositele České ceny za architekturu. Ze 170 přihlášených projektů vybrala třicítku nominovaných, ze kterých vzejde až deset finalistů a držitel hlavní ceny. Na nominované stavby se podívejte v galerii.

Soutěžní přehlídka pořádaná Českou komorou architektů od roku 2015 chce veřejnosti představit kvalitní architektonické počiny a zároveň rozšířit povědomí o nových českých stavbách. Autoři mohli přihlásit stavby realizované na území České republiky v posledních pěti letech.

Slavnostní galavečer, během něhož bude představen laureát hlavní ceny, se uskuteční v pondělí 8. listopadu ve Foru Karlín. Provázet jím budou Martha Issová a Jiří Zeman.