Oculus vás vezme on-line na Měsíc, slibuje univerzitní projekt

lunární robot Andy a Daniel Shafrir

lunární robot Andy a Daniel Shafrir Zdroj: BBC

Inženýři z univerzity Carnegie Mellon v americkém Pittsburghu mají smělý plán: každý, kdo by si v budoucnu pořídil brýle pro virtuální realitu Oculus Rift a připojil se ke speciální aplikaci, by se díky jejich projektu mohl on-line „procházet“ po Měsíci. Umožnit by to měl lunární robot Andy vybavený sadou dálkově ovládaných kamer, kterého chtějí ve spolupráci se společností Astrobotic v příštím roce vyslat na expedici na Měsíc.

Společnost Astrobotic je totiž jednou z mnoha, které se účastní v Google Lunar XPrize: soutěže, jež má prémiemi v celkové hodnotě třiceti milionů dolarů motivovat soukromé firmy v dobývání Měsíce. Komu se pak jako prvnímu podaří bezpečně přistát na Měsíci a záběry ze svého vozítka, které musí po měsíční krajině ujet minimálně 500 metrů, odvysílat zpět na Zem, získá hlavní cenu 20 milionů dolarů.

A právě ohledně vido přenosů chtějí hrát inženýři z pittsburské univerzity hlavní roli. Na robota totiž nainstalovali kameru se senzory a mikromotory, které replikují pohyby hlavy přes 380 tisíc kilometrů vzdáleného uživatele s virtuálními brýlemi Oculus.

„Nasaďte si Oculus a jednoduše se rozhlédněte – nalevo spatříte nekonečnou prázdnotu vesmíru, napravo domovskou planetu,“ popsal pro stanici BBC ideální výsledek živého streamování trojrozměrného obrazu z Měsíce Daniel Shafrir, člen univerzitního týmu. „Bude to jako GoPro na steroidech,“ dodal na přiloženém videu s nadšením.

Někdy koncem příštího roku by mělo dojít k ostrému startu – do nebes robota vynese vesmírná společnost Elona Muska SpaceX a její raketa Falcon 9.