Olympijský plán? Únik na kole

Zlínský triatlonista Jan Čelůstka si zajistil účast na olympiádě. Už nyní se mu honí hlavou nápady, jak své soupeře překvapit.

Nikdy nesnil o tom, že by se jednou mohl zúčastnit olympijských her. Přesto se letos 7. srpna díky bodům získaným za poslední dva roky postaví na olympiádě v Londýně na start závodu triatlonistů. V něm nechce zlínský Jan Čelůstka hrát podřadnou roli. Čtvrt roku před životním startem přemýšlí, jak vyzrát na soupeře. V plánu má odvážný únik v cyklistické Čelůstka části.

Čelůstka už na konci minulého roku díky výsledkům v kvalifikačních závodech tušil, že by jej účast na hrách v Londýně neměla minout. Definitivní jistotu získal po dubnovém mistrovství Evropy. V izraelském Eilatu skončil třináctý, což mu stačilo na postup. „Chtěl jsem být do desítky, takže cítím jen poloviční spokojenost, protože cíl jsem nesplnil. Chtělo to být o pár míst výš,“ poznamenal český reprezentant.

„Možná jsem to trošku podcenil. Byl to můj první letošní ostrý start. Nechtěl jsem moc testovat a raději jsem trénoval. Asi to chtělo dát jeden lehčí závod, abych byl trošku rozjetý. Hlavně v běhu se to projevilo, nemohl jsem se dostat do tempa a neudržel jsem pár míst,“ ohlédl se Čelůstka za svým vystoupením v Izraeli.

Nezranit se

Přestože od sebe čekal víc, mohl být po závodě spokojený alespoň s příspěvkem na své bodové konto pro olympijskou kvalifikaci.

„Tím jsem pojistil svou účast v Londýně, která bude defi nitivně stvrzená 31. května, kdy se uzavírá kvalifikační žebříček. Ale mám tolik bodů, že ani teoreticky nemohu vypadnout.
Pokud se nezraním, do Londýna se podívám,“ těší se Čelůstka na vrchol kariéry.

„Už jsem s tím trošku počítal, ale nechtěl jsem to dávat nahlas najevo, abych něco nezakřikl. Jen velká souhra mě o to mohla připravit,“ dodal sportovec. Po návratu z Izraele absolvoval týmovou soutěž ve Francii a celou přípravu už směřuje k olympiádě, o které jako malý ani nesnil.

Od dětství se věnoval plavání a jeho výsledky nedávaly naději na účast na největším sportovním podniku na světě. Až když v roce 2003 zkusil triatlon a postupně se vypracoval mezi českou a evropskou špičku, začal o tom přemýšlet.

„Postupně to přicházelo a poslední dva roky, kdy běžela olympijská kvalifi kace, jsem si říkal, že když se do toho pustím, budu to chtít dotáhnout do konce. Dva roky jsem obětoval maximum, abych se na olympiádu podíval,“ poznamenal třicetiletý sportovec.

Londýn jako odměna

Odměnou za tréninkovou píli mu bude nominace na olympijský závod. „Sportovně nebude na vyšší úrovni než mistrovství světa, protože jednotlivé země mohou mít maximálně tři lidi na startu. Přitom Britové by mohli nasadit šest špičkových závodníků. Ale i tak budou olympijské hry pro mě nejvíc v kariéře,“ tvrdí Čelůstka. V kalendáři už si označil datum 7. srpna, kdy se postaví na start. Do Londýna se vydá o čtyři dny dříve. Výhodou pro něj může být skutečnost, že olympijskou trať už dobře zná. Vloni na ní závodil a kvůli defektu nemohl pomýšlet na výraznější umístění.

Skrz Hyde Park

„Alespoň jsem si trať projel a vím, do čeho půjdu. Většinou se závodí v Hyde Parku v centru Londýna. Zabloudit se tam nedá, je to uzavřené a není kam uhnout,“ usmíval se Čelůstka. „Trať patří k těm jednodušším, většinou je to absolutní rovina. Ale vzhledem k tomu, že to bude olympijský závod a soupeři přijedou maximálně připravení, snadné to určitě nebude,“ uvedl Čelůstka.

Tuzemská jednička už spřádá plány, jak v Londýně uspět. Kromě vysokohorské přípravy v italských Alpách a několika startů v sérii mistrovství světa před odletem bude důležitá i správně zvolená taktika.

„Zatím čekám, jaká bude konečná startovní listina. Teď je těžké určit, jak silná konkurence se sejde, ale je jasné, že z první světové patnáctky tam budou úplně všichni,“ poznamenal zlínský rodák.

„Nejsem si jistý, nakolik se posunula moje běžecká výkonnost a na co to bude stačit. Ale mám plán. Pro mě nemá smysl čekat na konec běhu. Spíš se upínám k tomu, že zkusím únik na kole i za cenu toho, že to nemusí vyjít a skončím daleko v poli poražených. Každopádně to bude lepší než dojet na třicátém místě a odsedět to. Raději se pokusím ujet a třeba to vyjde,“ přeje si Čelůstka.