Opavané si prohlédnou hřbitov i pivovar

Běžně nepřístupné památky se na jeden den otevřou návštěvníkům. Opava si připomene Dny evropského dědictví.

Pivovar, kapli Neposkvrněného početí Panny Marie, židovskou část hřbitova i Zemský archiv a Blücherův palác či palác Razumovských, to vše si lidé prohlédnou v sobotu 12. září. Průvodci jim přiblíží historii i zajímavosti objektů.

Vstup zdarma

Slezské zemské muzeum lidem umožní nahlédnout do šlechtických paláců, v nichž má svá pracoviště. „V Blücherově paláci návštěvníky čekají prohlídky s průvodcem, v paláci Razumovských také multimediální projekce, hudební vystoupení a historické vystoupení v kostýmech,” láká mluvčí muzea Lada Truparová.
V kapli Neposkvrněného početí Panny Marie, která je součástí kláštera Milosrdných sester III. řádu svatého Františka, návštěvníkům průvodce ukáže prostory kaple i vnitřní dvůr klášterního komplexu.
V pivovaru se zájemci seznámí s historií celého komplexu. Vařit pivo se zde začalo v roce 1825 a hned se tady stočilo téměř sedm tisíc hektolitrů piva.
Po židovském hřbitově Opavany provedou členové sdružení Areka, kteří se podíleli na jeho vyčištění. „Seznámíme návštěvníky s historií hřbitova, ukážeme jim opravené náhrobky i zajímavosti na nich,” říká Kateřina Havlásková z Areky.
V Zemském archivu lidé uvidí například historický sněmovní sál či badatelnu. Vstup do všech objektů je zdarma, lidé by si ale měli v Městském informačním centru vyzvednout vstupenky, protože kapacita prohlídek je omezena.