Opavané svá jízdní kola zlodějům sami nabízejí

Už téměř sto padesát kol letos v Opavě někdo ukradl. Kola mizí na ulici i ve sklepech.

Devětadvacetiletá Opavanka Petra Králová přišla za posledních pět let o jízdní kolo už třikrát. To současné si už nechala pojistit a koupila si tlustý zámek, který používají motorkáři.

„Poprvé to byla moje vlastní hloupost,“ popisuje Petra Králová svoje zkušenosti. Kolo postavila před trafiku a šla si koupit noviny. „Nezamkla jsem ho, bylo na něj vidět přes výklad obchodu a říkala jsem si, že jsem za minutku zpátky,“ říká mladá cyklistka.

Přes prosklený výklad viděla mladíka, který ke kolu přišel a vzal si ho. „Než jsem vyběhla, nasedl a ujel. Ani jsem to nehlásila, byla to moje vina,“ dodává.
Další dvě krádeže měly podobný scénář. Kolo sice zamkla lankovým zámkem před supermarketem, po nákupu našla ale jen zámek. „Byl přeřezaný nebo přeštípnutý,“ popisuje.

Podle opavského strážníka Ivo Špičáka pro zloděje klasický zámek na kolo není žádná překážka. Zdolá ho za pár vteřin. „V širokém rukávu nosí speciální kleště, kterými zámek přecvaknou. Je to otázka okamžiku a kolemjdoucí si toho ani nevšimnou,“ popisuje své zkušenosti Špičák.
Test redakce Sedmičky navíc ukázal, že i když lidé zloděje přímo při činu vidí, málokdo zasáhne nebo zavolá policii.

Kola se kradou na prodej

Podle policejních statistik zloději od začátku roku do konce července v Opavě ukradli téměř sto padesát kol. „Z ulic, před obchody, restauracemi a ze stojanů zmizelo dvaasedmdesát kol, která byla dražší než pět tisíc. Spousta lidí si však kolo na ulici ani nezamkne,“ říká policejní mluvčí René Černohorský.

Dalších čtyřicet kol nad pět tisíc korun zmizelo ze sklepů, koláren a garáží. „Třicet ukradených kol bylo levnějších než pět tisíc korun. V těchto případech jde o přestupek,“ doplnil Černohorský.
Kola zloději kradou především, proto aby ho obratem prodali. „Měli jsme tady partu, kteřá se na kola specializovala. Nakládala je do avie a vozila do Ostravy. Kola z Ostravy se zase snažila prodat tady,“ popisuje městský policista Ivo Špičák.

Řešením by mohly být speciální bezpečnostní stojany. Ty cyklisté najdou u supermarketů, například u Globusu, Teska, Kauflandu nebo Alberta. Jsou taky u některých základních škol a u hřiště v Opavě-Kylešovicích. Stačí si koupit fabku a cyklista kolo pomocí kovové obruče bezpečně zamkne.
Sedmička se však při svém testu u Billy v Kateřinkách přesvědčila, že je lidé příliš nevyužívají. Když Ivo Špičák, který při testu redaktorům stojany ukazoval, upozornil sousední cyklistku, že její zámek zloděje nezastaví, nereagovala.

Stojany chybějí v centru města. Jejich kovová konstrukce se příliš nehodí do památkové zóny a cyklistům nezbývá, než kolo zamknout klasickým způsobem. „O umístění bezpečnostních stojanů v centru jsme uvažovali. Řešíme různé možnosti,” říká mluvčí radnice Jan Šindler.

Ukrást kolo? Snadné Redaktoři Sedmičky se snažili v Opavě ukrást kolo. Na potíže téměř nenarazili. V Opavě loni operovala specializovaná banda zlodějů kol. Podle strážníků byli vyzbrojeni speciálními štípačkami a k ukradení kola jim stačilo pár vteřin. Reportéři Sedmičky se proto vydali do ulic Opavy vyzbrojeni pilkou na železo, aby otestovali, zda je to opravdu tak snadné. Zjištění bylo více než zajímavé. Nejlépe se kradou kola přímo na Horním náměstí před hláskou, před sídlem policie a na Ostrožné ulici. Z padesáti chodců, kteří prošli přímo kolem redakčního „zloděje“, zasáhl jediný. Je úterý po třetí hodině odpoledne. První stanoviště je na rušné Ratibořské ulici. Redaktorka Žaneta Horáková zamyká kolo u stojanu před supermarketem Albert a vchází do obchodu. Po chvíli přichází její kolega Pavel Kubný a pustí se pilkou do zámku. Žena, která sedí opodál a vše vidí, raději zmizí. Zareaguje až mladík, který před obchodem čeká na další dvojici. Otáčí se a osloví reportéra. „Můžete mi prokázat, že je to vaše kolo?“ ptá se mladík.
Starší muž, který ho doprovází, odhodlaně přistoupí blíž. „To je moje kolo, zapomněl jsem si klíč,“ snaží se blafovat reportér. Když už to vypadá, že dojde k fyzickému konfliktu, raději oběma mužům vše vysvětlujeme. U prodejny Billa v Kateřinkách jsou zřejmě na zloděje zvyklí. I když „zloděj“ piluje zámek zcela nepokrytě, nevšimne si ho ani cyklista, který odemyká vedlejší kolo. Mladá žena ho chvíli pozoruje, pak ale nasedne na kolo a zmizí. Nejméně nápadný je reportér na Horním náměstí a na Ostrožné ulici. Třebaže zde korzují desítky lidí, zkušený zloděj by tam mohl zřejmě ukrást postupně všechna kola ve stojanech. Ani jeden z kolemjdoucích si hlasitě pilujícího muže nevšímá. Úplně ideální je ukrást kolo přímo naproti oddělení policie na Hrnčířské ulici. Reportérka ho zamyká k zábradlí, hned vedle zaparkovaného policejního auta. Po chvíli se ztichlou ulicí se ozývá hlasité pilování. Kolem projde důchodce v kárované košili i mladík s batohem. Na reportéra nesklouznou ani pohledem. Výsledek testu? Zloději, mají šanci. Můžou pilovat a štípat a krást, jak se jim zlíbí. V Opavě si jich všimne jeden z padesáti lidí.