Opřít se na motorce o záda Jamese Deana

Jedny z nejstarších motorek v Česku, prototypy, které se ani nezačaly vyrábět, či motocykl ČZ, který se jako jediný proháněl na závodních drahách, to vše by si od podzimu mohli prohlédnout lidé v Mladé Boleslavi.

Magistrát totiž chce na Staroměstském náměstí otevřít muzeum motorek. I to by mělo do města přilákat víc turistů.
„Motorek bude vystavených kolem třiceti a exponáty se budou obměňovat,“ přibližuje záměr náměstek primátora Adolf Beznoska. Zapůjčení cenných strojů již magistrátu přislíbili tři sběratelé z Boleslavska. Návštěvník dostane u vstupu sluchátka s multimediálním průvodcem a vyrazí na trasu po tematických blocích.
„Část prohlídky by mohla vypadat jako ulice, jiná jako závodní depo nebo dílna. Člověk tak bude procházet ucelenými místnostmi, nevstoupí do jednoho prostoru, který přehlédne jediným kouknutím,“ popsal záměr architekt muzea Jindřich Zítka. Motocykly tak doplní i staré sudy od oleje či oblečení závodníků. V každé místnosti by navíc mohla být obrazovka, která spustí výklad, když někdo vejde.
Uvažuje se také o spolupráci se současnými výrobci a prodejci motorek, porovnání veteránů a nejnovějších modelů by totiž mohlo přilákat širší veřejnost. Stejně jako možnost nechat se vyfotit za zády Jamese Deana nebo před Marylin Monroe.
„Navrhl jsem do muzea i motorky bez sběratelské ceny, které budou pevně ukotveny v podlaze a dobově nakašírované. Na nich budou figuríny, se kterými se dámy, páni i děti budou moci vyfotit,“ láká již nyní architekt.
Muzeum vyroste v přízemí domu s adresou Staroměstské náměstí 150, kde lidé pamatují cukrárnu a prodejnu společenských oděvů. Přestavba nebude náročná, už původně tam totiž byla jedna zasedací místnost okresního vedení komunistické strany.
S otevřením muzea se počítá zároveň s ukončením rekonstrukce Staroměstského náměstí. Zprovoznění bude podle Beznosky stát dva až tři miliony korun z rozpočtu města. Kolik bude stát vstupné, ani jak se bude muzeum jmenovat, zatím není rozhodnuté.