Oracle nadále roste v cloudu, začíná ale odsouvat Javu na druhou kolej

Larry Ellison, Oracle.

Larry Ellison, Oracle. Zdroj: Jan Sedlak

Oraclu se daří držet plánu, který má za cíl výrazně zvýšit podíl příjmů z cloudových řešení. Dle aktuálních finančních výsledků se tak Oracle pochlubil vyššími příjmy z cloudu, došlo ale ke snížení v ostatních oblastech, které rovněž tvoří důležité pilíře.

Šéf Oraclu - Larry Ellison prohlásil, že Oracle se stane první společností, která v rámci cloudových služeb dosáhne jako první na příjem 10 miliard dolarů ročně. Za aktuální čtvrté fiskální čtvrtletí se jednalo o 859 milionů dolarů, což je opět výrazně více, než ve stejném období v minulém roce, kdy se jednalo o 576 milionů dolarů. Celkový příjem z cloudu v minulém fiskálním roce byl 2,8 miliardy dolarů.

Larry Ellison rozhodně nerad prohrává a obzvláště s bývalým zaměstnancem, který se s ním v soutěži o první desetimiliardovou cloudovou společnost vsadil před veřejností. Jedná se o Marca Benioffa, který založil a stále šéfuje cloudovému Salesforce, od něhož se během následujícího roku očekává příjem kolem 7,7 miliard dolarů.

Vzhledem k tomu, že je Oracle v cloudu poměrně nový hráč, roste meziročně ve vyšších desítkách procent (Saas a PaaS řešení o 66 %). Priorita v podobě cloudu má ale stinné stránky. Hardwarová divize Oraclu zaznamenala propad příjmu o 9 % v rámci čtvrtletí, meziročně pak o 10 %.

Licence a klasický software, který si firmy instalují na vlastní servery, ale stále patří mezi hlavní zdroje příjmu Oraclu (73 %), takže jakékoli propady příjmů v této oblasti mají významný vliv na celkové příjmy i zisky. Celkový obrat Oraclu se mírně propadl o jedno procento na 10,59 miliard dolarů, ale zisk byl vyšší díky „optimalizacím“.

Jedná se ale bohužel o velmi nebezpečné kroky, protože Oracle omezil vývoj, podporu a další části, které měly za následek i propouštění zaměstnanců. Postihlo to například i technologii Java EE, která dostává pozdě opravy chyb a ani na desktopu (Java SE) to není o nic lepší.

Rychlý růst v cloudu se u Oraclu očekává ještě v následujících letech, za poslední tři měsíce získal přes 1 600 nových zákazníků v rámci SaaS a přes 2 000 u řešení PaaS. Jak moc ale bude proměna Oraclu v cloudovou společnost „bolet“, to uvidíme v následujících čtvrtletích.