Ostrava má průvodce. Úplně poprvé

Může se to zdát překvapivé, ale město Ostrava vůbec poprvé ve své historii vydalo turistického průvodce městem a okolím.

Kniha se prodává za 139 korun a vychází i ve slovenském, polském, německém a anglickém překladu. Autorem textů se stal Vladimír Šmehlík, devětadvacetiletý dramaturg ostravského Centra kultury a vzdělávání. Křest knihy v ostravském Domě knihy Libret začal s půlhodinovým zpožděním. Čekalo se na primátorova náměstka Zdeňka Trejbala. „Omlouvám se. Měli jsme výběrové řízení na ředitele nemocnice a kandidáti byli strašně ukecaní,“ zdůvodnil zpoždění necelé stovce přítomných náměstek Trejbal
Knihu přišel pokřtít herec Norbert Lichý. „Je mi líto, že v Ostravě už nejsou kavárny Praha, Palác a Elektra a že se nalévají 0,4 místo 0,5 kritizoval ostravský herec zánik tradičních kaváren i zmenšování sklenic na alkohol. „Zase na náměstí ale máme raritu. Veřejné bidety, kterým se říká vodotrysk, ale to je jen utajený název pro toto zařízení,“ prohlásil Lichý o vodních atrakcích na Masarykově náměstí.
Vladimír Šmehlík, autor textů ve sto čtyřiceti šesti stránkové knize, prohlásil, že vše dával dohromady asi pět měsíců. Předloha byla daná. „Je mi líto, že se nevešlo více údajů o ostravské architektuře,“ konstatoval. Knihu vydalo spolu s městem vydavatelství freytag a berndt, které vyhrálo výběrové řízení vypsané ostravskou radnicí. „Podobné průvodce jsme už vydali v Praze, Brně nebo Českých Budějovicích,“ řekl ředitel společnosti Ladislav Cirhan.
Kniha má dva obaly. Jeden modrý, který bude město rozdávat jako svoji reprezentativní publikaci a druhý zelený, který je volně prodejný. „Nechali jsme zatím vydat devět tisíc kusů, případný dotisk není problém, prohlásila Helena Ochmanská z ostravského magistrátu.
Průvodce informuje o zajímavých místech města, jeho kultuře stejně jako o možnostech ubytování a stravování. Turista se tak například dozví, že bývalá banka Union, dnes ČSOB na Nádražní ulici, bývala nejudržovanějším domem v centru. „Sídlilo zde totiž Muzeum revolučních bojů, do kterého nikdo nechodil dobrovolně,“ informuje průvodce. Stejně tak se čtenář dozví, že Ostrava má pověst velmi tolerantního města, ve kterém funguje pět stálých gay klubů a restaurací. „V pátek a sobotu večer doporučujeme rezervovat si stůl, protože ostravské gay podniky praskají ve švech,“ zní další rada.