Ostravský sládek vytvořil zlaté pivo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pivofranc.cz

Jazýčky pivařů v Česku jsou stále více rozmlsané. Postupně si zvykly na pivní moky s příchutí švestek, pomeranče či vanilky. Nyní se ale na trh dostává novinka, která všechny dosavadní pivní speciály s největší pravděpodobně předčí. Ostravský sládek Marek Pietoň totiž vytvořil pivo, ve kterém plavou šupinky 24karátového zlata. V láhvi o obsahu 0,7 litru je 0,018 gramu tohoto vzácného kovu. Exkluzivní edici prvních lahví piva sládek označil za trendy pivo pro absolutní menšinu.

Sládek tak dělá čest úslovím a zlidovělým pořekadlům, která českými zeměmi o pivu po staletí kolují. „Říká se, že pivo je naše tekuté zlato. O chmelu se zase mluví jako o zeleném zlatu. Proto mě napadlo udělat skutečně zlaté pivo,“ řekl Pietoň.

Do každé láhve z čirého skla vloží velmi tenký plátek čtyřiadvacetikarátového zlata o rozměru osm na osm centimetrů. „V každé láhvi je 0,017 až 0,018 gramu zlata,“ řekl. Tlakem při plnění lahví kvasnicovým ležákem s obsahem alkoholu okolo pěti procent se pak plátky rozpadnou na drobné šupiny. Po zatřepáním s lahví se šupiny roztančí a vytvářejí opravdu ojedinělý zlatý efekt,“ popsal technologii výroby sládek, který na trh už uvedl zázvorové či oříškové pivo.

Svůj poslední pivní experiment pojmenoval Faust. „Jméno ve mně evokuje středověkou alchymii, která se hodně kolem zlata točila. Navíc slovo obsahuje písmena 'au', což je chemická značka pro zlato,“ vysvětlil s tím, že zatím vyrobil 60 lahví speciálního piva 24 K GOLD FAUST. Věří ale, že v příštím roce bude ve stáčení zlatého pivního moku pokračovat. Tvrdí totiž, že v Česku a pravděpodobně i ve světě je jediný, kdo pěnivý nápoj s obsahem pravého zlata vyrábí.

Reakce na Fausta jsou podle Pietoně různé. Od nadšených až po ty, kteří ho obvinují z ničení pivní tradice či snobismu. „Každý se na to může dívat, jak chce. Já nabízím další pohled. Je krize a pořád se mluví o penězích. Ty ale nejsou zas tak důležité. Tak proč si nedopřát ten luxus a nevypít trochu drahého kovu, který pak naše tělo opustí běžnou cestou,“ dodal sládek s úsměvem.

Zlato prý tělu neublíží

Zlaté šupiny jsou podle něj tak jemné, že se při dotyku rozpadají na jemný prach. Lidskému tělu nemůže podle něj kov uškodit, protože je netečný. Na druhou stranu se už v dávných dobách používal na zdobení pokrmů. „Zlaté vločky byly používány už v Egyptě nebo šlechtou v středověké Evropě jako dekorace na jídlo a pití ve formě listů, vloček nebo prachu. Aby hostitelé poukázali na své bohatství anebo ve víře, že něco tak cenného a vzácného musí mít prospěšné účinky pro naše zdraví,“ řekl. Navíc i staré východní kultury věřily, že zlato blahodárně působí na zdraví člověka.

Premiéru Fausta záměrně načasoval na předvánoční období. Věří, že zájem lidí bude větší. Na druhou strnu ale musí počítat i s větší konkurencí. Speciální vánoční piva totiž na trh uvedly i další minipivovary. Například sládek ostravského Pikardu Pavel Buchta připravil speciální pivo, jaké prý ještě v Česku žádný pivovar neuvařil: kaštanovou třináctku. Na výrobu 1000 litrů piva použil asi 23 kilo jedlých kaštanů.

Vánoční speciály nachystaly i další minipivovary. Ve Vojkovicích to bude světlá třináctka, jakou pivovar připravuje už třetím rokem. Hukvaldský pivovar připravil na Vánoce světlou šestnáctku a speciální pivo bude mít určitě i na Velikonoce.