Padající stromy ohrožují lidi i majetek

Stovky domácností zůstající stále bez elektrické energie. V Jablonci nad Nisou se už dočkali lidé tepla. Dodávky teplárna obnovila.

Třetí den je Liberecko a Jablonecko ve sněhovém sevření. Setrvávají potíže na silnicích, v některých oblastech stále nejde elektrický proud. Největší hrozbou jsou popadané stromy a větve, které stále na mnoha místech teprve hrozí pádem.

„Nejvážnější situace je již na území okresu Jablonec nad Nisou a přímo ve městě Liberec. V průběhu pátku bylo zaznamenáno na tomto území sto padesát žádostí o pomoc při odstraňování polámaných stromů,“ uvedla Iva Michalíčková, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Jablonecká radnice v pátek dopoledne vyhlásila kalamitu. Platí až do odvolání. Krizový štáb se opět sejde v pondělí.
Hlavním důvodem vyhlášení kalamitního stavu prvního stupně jsou pády sněhem obtěžkaných stromů do drátů elektrického vedení a na silnice. Ve městě leží více než půl metru sněhu a radnice není schopná uklízet všechny komunikace a chodníky.

V Jablonci nad Nisou kvůli popadaným stromům až do odvolání uzavřely všechny městské hřbitovy, na nesjízdných místech nebudou vyvezeny popelnice a omezena je i městská hromadná doprava. Například na Horní Proseč se autobus nedostane a končí na zastávce U Tenisu.

Lidé se dočkali tepla

Většina obyvatel ve více než čtyřicetitisícovém Jablonci nad Nisou se ocitla v pátek ráno bez tepla a teplé vody. „Máme doma zimu, a tak jsem pekla kuře, abychom si alespoň zatopili troubou. Ani jsem se nemohla pořádně omýt. Štve mě to,“ popsala situaci, v pátek dopoledne, Petra Ptáčková, která bydlí na sídlišti v Jablonci. K výpadku elektrického proudu došlo v pátek, v půl šesté ráno.

MÁTE FOTOGRAFIE Z KALAMITY? POSÍLEJTE JE NA redakceliberec@mf.cz. STAŇTE SE SPOLUTVŮRCI ZPRAVODAJSTVÍ

Jablonecká teplárna začala s obnovou dodávek tepla do domácností v pátek večer. Přivezla naftové elektrocentrály, které nahradily standardní dodávky elektřiny. „V průběhu nočních hodin se podařilo dostat teplo takřka do všech odběrných míst, kde se začalo kolem půlnoci topit. Dlouhá odstávka a náhlé výpadky proudu způsobily komplikace na několika málo místech, kde je ale odstranili technici JTR v nejkratším možném termínu,“ uvedli v sobotu ráno zástupci teplárny.
Aktuální informace poskytuje dispečink na telefonním čísle 724 096 663.

Postupně obnovují přívod proudu

Dispečink Skupiny ČEZ ke dnešnímu dopoledni evidoval v severočeském regionu devět poruch na vedení vysokého napětí, desítky poruch na vedení nízkého napětí. Poruchovým čety Skupiny ČEZ již obnovily dodávky elekřiny na Děčínsku. „Na Jablonecku a Liberecku došlo přes noc k mírnému nárůstu poruch. V některých oblastech jsme znovu během noci museli odvolávat z bezpečnostních důvodů naše poruchové čety, pracovníky ohrožovaly pády stromů a větví,“ informovala Soňa Holingerová Hendrychová, mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy.

Na Jablonecku a Liberecku energetici nově obnovili dodávky elektřiny v Nové Vsi, Pertolticích, Mníšku i v Oldřichově v Hájích, v Kořenově a Desné. Dále intenzivne opravují vedení které přivádí elekřinu do obcí Jeřmanice, Kokonín, Tanvald, Jiřetín, Bedřichov, nově pak obnovují dodávky do obcí Albrechtice, Lučany, Sedmidomky, Horní a Dolní Maxov a část Janova. Bez dodávek elektrické energie je v regionu Jablonecka a Liberecka zhruba deset tisíc domácností. Nejčastější příčinou poruch je opakovaný pád stromů a větví do vedení.

Zavřela i ZOO

Kvůli popadaným stromům se pro návštěvníky uzavřela i liberecká Zoologická zahrada.

„Až do pondělí 19. října bude zahrada uzavřena. Stromy a větve popadaly i do expozic a způsobily nám po červencovém orkánu další majetkové škody. Škody na zvířatech by snad neměly být žádné,“ informoval mluvčí zahrady Ivan Langr. Dokud sníh nezmizí i z ostatních stromů, které i nadále hrozí zřícením, není možné návštěvníky z bezpečnostních důvodů do areálu vpustit.

Padající stromy a větve narušují dopravu

Přívaly sněhu stále zasahují i do dopravy. Na řadě místech jsou popadanými stromy větvemi zablokované silnice. Policie stále varuje před zbytečnými jízdami na Jablonecko, především by do okresu vůbec neměli jezdit řidiči bez zimní výbavy. Padlé stromy nebo hrozba jejich pádu uzavřela některé silnice i v sobotu. Například je zcela neprůjezdná silnice na Hamrská, od Maškovy pekárny mezi Smržovkou a Tanvaldem, a to až do sobotního večera. S podobnými komplikacemi musí řidiči počítat i v Lučanech nad Nisou, Tanvaldě, Desné, Smržovce i některých místech Jablonce nad Nisou.
Aktuálně je k sobotnímu ránu uzavřena Lesní stezka v Jablonci nad Nisou a ulice Dr. Randy.

Plno práce mají hlavně hasiči. „V Libereckém kraji nadále probíhají práce na odstraňování následků přívalů sněhu. Stále se odstraňují větve a stromy. V pátek je nejvíce událostí v Jablonci nad Nisou, Smržovce, Liberci, Hejnicích a Novém Městě pod Smrkem,“ informoval Radek Vojík z hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Kromě odstraňování popadaných stromů hasiči zachraňovali i člověka, který uvízl ve výtahu kvůli výpadku elektrického proudu.

Potíže na železnici

Stále nezjezdí na některých úsecích vlaky. Sněhová kalamita zastavila dopravu na tratích Josefův Důl - Smržovka, Frýdlant - Jindřichovice pod Smrkem a nejezdí ani vlak z Vesce u Liberce do Tanvaldu.
Řada omezení platí i na městské dopravě v Liberci. Aktuální informace najdou cestující na internetových stránkách www.dpml.cz. Na lince číslo 11 do Jablonce jezdí po celé trase autobusy. V sobotu 17. října předpokládá dopravní podnik provoz autobusů X11 Liberec - Jablonec až do večerních hodin. Předpokládaná doba zprovoznění tramvajové linky 11 v úseku Vratislavice n.N. - Jablonec bude ve večerních hodinách dle provozní situace.