Pátky jsou ve Varech nejtragičtější

Karlovarští řidiči vyměnili pondělí za pátek. V počtu dopravních nehod.

Karlovarští řidiči bourají nejčastěji v pátek. Oproti tomu v roce 2008 bylo jejich černým dnem pondělí. „V pátek zřejmě vyráží více lidí na nákupy i na víkend,“ myslí si o nejnovějších statistických údajích policejní mluvčí Zdenka Papežová. Sedmička se proto v pátek vypravila za řidiči na místo, kde velmi často zastavují. Na nejznámější karlovarskou benzinku, které nikdo neřekne jinak než Aralka.
Krátce po desáté hodině dopoledne ji lemují auta různých poznávacích značek a hloučky lidí, kteří spěchají. „Dělej, už jsme měli být v kanclu,“ zaslechne redaktorka od kuřáků, kteří stojí před benzinou. Chvíli na to se dvě ženy a muž rozloučí, naskakují do aut a mizí mezi kamiony řítícími se po průtahu. Redaktorka si nastaví stopky na jednu minutu a počítá. V obou směrech projede sedmadvacet kamionů. Když si číslo poznamenává, strčí do ní řidič z Brna. „Promiňte, vůbec jsem vás neviděl,“ omlouvá se jí. Redaktorku samozřejmě zajímá, jestli také spěchá. „Víte, slavíme dnes s manželkou roční výročí svatby. Rád bych dorazil domů co nejdřív,“ vysvětluje. O několik minut později zastaví před pumpou auto plné mladých lidí. Část jich je z Plzně, část z Varů a jedou si užívat víkend na Klínovec. „Jestli spěcháme? Radši ne, když vidíme ty blázny kolem sebe. Rádi bychom dojeli celí,“ smějí se. Po hodině redaktorka své pozorovací stanoviště opouští. Jde o poznání pomaleji, než přicházela. V pátek je totiž lepší nespěchat.
Ačkoli karlovarští řidiči bourali loni méně než v roce předchozím, nehody si vyžádaly víc mrtvých a těžce zraněných. Mnohdy kvůli špatnému počasí. Dalším smutným číslem jsou nehody, které v roce 2009 však zavinili chodci. „Mnoho lidí si stále myslí, že na přechodu nemusí dávat pozor. Chodec ale nemá absolutní přednost a nesmí ohrozit další účastníky silničního provozu. Několikatunové auto se na místě nezastaví,“ upozorňuje policejní mluvčí. Podle ní je současným největším problémem karlovarských řidičů rychlá jízda, na kterou se v nadcházejících měsících dopravní policisté zaměří. Kromě toho by si měli řidiči na Karlovarsku dát pozor také na telefonování za jízdy, bezpečnostní pásy a osvětlení. Dopravní hlídky si na ně počkají také u železničních přejezdů, kde budou měřit rychlost a kontrolovat respektování značky Stop.