Paul Thomas Anderson potvrdil pozici nejlepšího filmaře USA

Režisér Paul Thomas Anderson při natáčení filmu Inherent Vice

Režisér Paul Thomas Anderson při natáčení filmu Inherent Vice Zdroj: Profimedia.cz

Loňskou novinku Paula Thomase Andersona provází pověst jednoho z divácky nejnevstřícnějších hollywoodských projektů posledních let. A to je pro režiséra snímků Až na krev či Mistr docela silné tvrzení. I proto se adaptace gonzo románu Thomase Pynchona Inherent Vice vyhnula kinům a vyšla rovnou na DVD a Blu-rayích. A udělá chybu každý, kdo si film domů nepořídí a nepustí. Tak úžasnou komedii a film jsme v kinech neviděli léta.

Inherent Vice je asi jediným filmem navazujícím na kultovní snímek bratří Coenů Big Lebowski. Marihuanovým oparem zahalená komedie sleduje podivné pátrání soukromého detektiva „Doca“ Sportella. Ten se snaží najít realitního makléře, kterého snad nechala zmizet jeho manželka. Doca do celého případu po vzoru filmů noir uvrtala jeho femme fatale, bývalá milenka Shasta, která ale záhy mizí také. Případ se navíc odehrává ve slunné Kalifornii přelomu šedesátých a sedmdesátých let, kde všemu vládnou drogy, rauše, lidé mizí a objevují se na nečekaných místech v nečekaných rolích. Proti sobě stojí volnomyšlenkářští hippies a vojenskou disciplínou šmrncnutí policajti a ke všemu se připojí tajemná organizace Zlatý tesák, která je nejspíš drogovým kartelem. Anebo sdružením dentistů, bůhví.

Mezi tím vším proplouvá Doc, který (stejně jako divák) vůbec netuší, která bije, ale přesto po něm všichni jdou. Stejně jako „Dude“ Lebowski i Doc neustále rozkrývá další a další konspirace, zamotává se do stále vyšších společenských sfér a také po něm jdou stále větší zvířata, ať už mafie či bezpečnostní složky. Právě zde pramení největší síla humoru, kterým Inherent Vice pobaví. Ale je to humor velmi specifický – ambientní a zmatený.

Co se zmíněné divácké nevstřícnosti týče, i ta je relativní. Paul Thomas Anderson se nesnažil natočit Docův příběh, proto se Inherent Vice vzpírá snahám o „pochopení“ filmu. Platí pro něj totéž, co pro drogový rauš – ideální je se mu poddat. Pokusy vzepřít se mu, snahy spoutat jej konvenčním myšlením selhávají, nastává špatný trip, v případě tohoto snímku vyšumí veškerá zábava. Při odevzdání se naopak přichází extáze, chemická nebo v tomto případě filmová. Všechny další kvality snímku – mimořádné herectví všech zúčastněných, dokonalá kamera, úžasný soundtrack – tomuto cíli slouží.

Paul Thomas Anderson znovu potvrdil, že je nejdůležitějším americkým filmařem posledních dvaceti let. Ačkoli se většina jeho filmů odehrává v minulosti, vypovídají o současnosti, dnešní estetice i našich dnešních potřebách více než všechny filmy odehrávající se v 21. století.

Inherent Vice
(komedie, USA, 149 minut)
Režie: Paul Thomas Anderson
Hrají: Joaquin Phoenix, Josh Brolin, Katherine Waterstonová
Na DVD a Blu-ray od srpna 2015
Hodnocení: 100 %