Petrovský střelecky táhne Karvinou

Frýdecko-místecký rodák Vojtěch Petrovský se vrátil po zranění. A opět střílí branky v dresu karvinského Baníku.

Čtyřiadvacetiletý odchovanec frýdecko-místecké házené Vojtěch Petrovský už čtvrtým rokem hraje za Karvinou. Na začátku sezony se potýkal se zraněním. Ale už je zpět a opět střílí branky. Třeba v Přerově jich dal čtrnáct.

V poslední době jste se střelecky chytil? Padá vám tam skoro všechno.

To bych ani neřekl. V přípravě to nebylo nic moc a ani začátek sezony nebyl ideální. V prvních dvou zápasech jsem dal jen pět gólů. Zadařilo se mi až v Přerově a doma proti Lovosicím. Doufám, že to tak půjde dál.

V Přerově jste se trefil čtrnáctkrát. Dal jste už v extralize tolik gólů?

Když jsem hrál ještě za Frýdek-Místek, dal jsem jednou čtrnáct, a možná dokonce patnáct gólů. Je to tak pět roků zpátky. V Karviné se mi to ještě nepovedlo. Je to moje maximum v tomto klubu.

V následujícím utkání s Lovosicemi se k vám ještě v průběhu prvního poločasu postavil Jiří Motl a prakticky vůbec se od vás nehnul. Jaké to bylo vyrovnat se s takovou osobní obranou?

Při osobce člověk moc příležitostí nemá. Navíc když brání dobrý obranář, kterým Jirka Motl rozhodně je. Měl jsem ho odtáhnout od obrany, aby měli kluci více prostoru. Dokázali si vytvořit šance, ale bohužel je neproměňovali. To nás stálo výhru.

Vypadá to, že vás zranění ze začátku soutěže nijak nelimituje. Co vám bylo?

Měl jsem blok v bederní části páteře. Dva týdny jsem netrénoval. Před zápasem s Duklou jsem stihl pouze jeden trénink. Už se to ale dává dohromady. Nijak mě to neomezuje. Nebylo to nic vážného.

Loni jste vyhráli titul, i když jste šli do play-off až ze čtvrtého místa. Letos se vyřazovací část nehraje. Je to pro vás nevýhoda?

Z toho se musíme poučit. Nesmíme jít do nadstavbové části s takovou ztrátou, kterou bychom už pak nemuseli dohnat. Určitě je škoda, že play-off zrušili. Pro hráče i pro diváky je to nejatraktivnější část sezony. Pokud se ani v budoucnu hrát nebude, už nikdy nepřijde tolik diváků jako na rozhodující finálový zápas v loňském ročníku.

V příštím kole se představíte na palubovce Frýdku-Místku, kde jste s házenou začínal. Jak se na toto střetnutí těšíte?

Bude to zvláštní. Ve Frýdku jsem vyrostl. Ještě loni jsem byl jejich hráčem a v Karviné jsem pouze hostoval. Přestoupil jsem až nyní. Přijde se podívat spousta známých, takže bych neměl podat špatný výkon.

Proběhne před zápasem i nějaké hecování s bývalými spoluhráči?

To ne. Frýdecko-místecký kádr se za poslední dobu hodně obměnil. Ze současného mužstva jsem hrál snad jen s Michalem Vaculou a brankářem Šáňou Šoltésem.

Myslíte si, že byste mohl nakouknout i do reprezentace, pokud vám vydrží současná forma?

Minulý rok jsem pravidelně hrával za reprezentační béčko. Do hlavního týmu se ale asi nedostanu. Mezi házenkáři působícími v zahraničí a těmi z naší ligy je velký výkonnostní rozdíl.

Chtěl byste si někdy zahrát i v zahraničí?

Určitě ano. Do bundesligy se s mými fyzickými parametry asi nedostanu, ale nějakou jinou zahraniční soutěž bych si rád zahrál. Především se naučit cizí jazyk, který bych v budoucnu uplatnil.

Loni jste nějakou dobu nedostávali peníze. Můžete se k tomu nějak vyjádřit?

Je to tak. První výplatu jsme dostali až v listopadu. Druhou v únoru. Pro nikoho to nebylo jednoduché, ale zvládli jsme to. Všechny peníze nám však klub posléze vyplatil. Letos nám peníze chodí včas. Žádné potíže nemáme. Doufám, že to tak vydrží i nadále.