Pfizer a J&J ukončily vývoj léku proti Alzheimerově chorobě

důchodce

důchodce

Americké farmaceutické firmy Pfizer a Johnson & Johnson (J&J) v pondělí oznámily, že ukončují vývoj léku proti Alzheimerově nemoci, který nesl pracovní název bapineuzumab. Důvodem je podle agentury AP to, že medikament neobstál v závěrečných kolech dvou klinických testů.

V jednom z nich byl lék podáván pacientům s mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby, avšak v porovnání s placebem nepřinesl lepší výsledky. Již na konci července přitom společnosti oznámily, že prostředek neuspěl ani v dalším klinickém testu. Lék proto firmy nebudou podrobovat dalším testům.

Do vývoje prostředku bapineuzumab přitom investovaly značné sumy. Johnson & Johnson v roce 2009 souhlasil s tím, že do něj vloží až 1,5 miliardy dolarů. Pozornost se nyní upře na vývoj přípravku solanezumab společnosti Eli Lilly, i když i u něj je prý pravděpodobnost úspěchu poměrně malá.

Alzheimerova choroba, která ovlivňuje paměť, chování i schopnost provádět běžné úkony, je nejčastější formou demence. Tou na světě podle odhadů trpí 36 milionů lidí. Účinný lék proti onemocnění by jeho výrobci mohl podle odborníků přinést miliardy dolarů.