Pivní skaut: Prachatický pivovar nabízí útulnou oázu v historickém srdci města

Video placeholde

Historie vaření piva v jihočeských Prachaticích sahá až do raného středověku. Do pivních tradic tam jako na mnoha dalších místech bolestivě zasáhl komunismus, nicméně od roku 2015 se přímo v srdci města opět rozhořel symbolický oheň pod kotlem. Prachatice se tak řadí k mnoha dalším českým městům, kde si můžete dopřát místní řemeslné pivo.

Do Pivoraru Prachatice jsme zamířili v době, kdy na Česko bolestně dolehla opatření spojená s koronavirem. I sládek Michael Neuwirth měl plný sklep piva, o němž nevěděl, zda ho nakonec nebude muset vylít do kanálu. Nálada na útulné pětihektolitrové varně byla i přesto optimistická.

Michael má za sebou působení v nedalekém Vimperku a Pivnímu skautovi se mimo jiné svěřil, že jeho láskou jsou spodně kvašená piva. Zejména speciálu 15° jsme se věnovali ve zvláštním degustačním okénku.

Vedle kvalitního piva nabízí pivovar, který před několika lety startoval v nedalekém Kratušíně jako garážový projekt, krásný interiér a prostředí historického centra Prachatic.

Pivo si můžete dopřát jak v moderní restauraci, tak ve středověkém vnitrobloku. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od Pivního skauta už nemusíte jen nejistě zkoušet kliku – pivovary otevřely a pivo opět teče proudem. A Prachatice jsou dobrou destinací nejen pro  pivní výlet.