Po berounských tratích pojede Albatros, Hurvínek i Kredenc

Parní vlak i historické motoráky budou křižovat o velikonočním víkendu Berounsko.

Pro strojvedoucího Václava Dostála budou Velikonoce ještě svátečnější než obvykle. Namísto moderních lokomotiv pojede v přes šedesát let starém Albatrosu. „A to je opravdu svátek. Je to něco kouzelného. Mašina je živá, má manuální řízení, takže ji celou ovládáte,“ popisuje Dostál, který elegantní krásku řídil poprvé v roce 1996.

Drahá jízda

Parní expres vyjede z nádraží v Praze-Braníku v sobotu i v neděli. O Velikonočním pondělí bude už zase stát v depu. „Loni jsme jeli třikrát, ale letos je špatná ekonomická situace,“ říká posmutněle jeden z organizátorů jízd Pavel Pavlík, dozorčí provozu ze železniční stanice Praha-Vršovice. Jedna jízda páry totiž vyjde takřka na dvě stě tisíc korun. Albatros se bude na cestu pečlivě připravovat v depu v pražské Libni. Začít se musí už den před odjezdem. „Bude to jeho druhá letošní jízda, takže vycíděný už je. Ovšem lokomotiva je studená, takže se musí pořádně zatopit, promazat, všechno možné dotáhnout,“ vyjmenoval Pavlík.
Do Berouna dorazí expres po půl jedenácté a o půl hodiny později bude pokračovat na Křivoklát. „Parní jízdy na Berounsko mám rád, je to nádherná krajina. Párou tam přes víkend dovezeme na hrad přes tisíc lidí,“ dodává Pavlík. Albatros se letos vydá na Křivoklát ještě čtyřikrát: v srpnu, říjnu a prosinci.

Zahájení sezony

V Muzeu-výtopně Zdice se zase o víkendu u příležitosti zahájení sezony koná setkání legend našich železnic – motorových vozů M 262.0 přezdívaných Kredenc. „Souprava pěti vozů tohoto označení k nám vyrazí z pražského Hlavního nádraží v 8.15,“ uvedl Radim Říha z muzea. Ve Zdicích bude k vidění mnoho skvostů železniční i silniční dopravy. Historickým autobusem mohou v sobotu cestující pokračovat do centra Zdic na výstavu plastikových modelů dopravních prostředků Zdická padesátka a do místního vojenského muzea. Druhý historický vlak doprovázený muzikanty vyrazí ze zdického nádraží krátce po poledni do Březnice. Také na neděli jsou připraveny dvě jízdy motoráků. Jedna z nich poveze cestující přes Lochovice, Zadní Třebaň do Karlštejna a zpět. Loni jezdil na této trati každou neděli motoráček Hurvínek a několikrát i parní vlak v čele s malou supící lokomotivou. „Kdo si myslí, že provozovat muzejní vlaky je jednoduché, mýlí se. Starostí je s tím až nad hlavu,“ přiznává za pořadatele Bohumil Augusta z Klubu železničních cestovatelů.

Turisté, starostové, ale i sami železničáři přesto takové jízdy vítají. „Lochovická trať je s historickými vláčky spjatá. Parní vlaky byly vždy plné. Možná by jich mohlo jezdit ještě víc,“ říká někdejší výpravčí z Lochovic Ivan Komzák. Mrzí ho tak jediné: že jeho práci výpravčího nahradila v Lochovicích moderní technika.
„Určitě to pomůže oživit turistický ruch v regionu. A to je dobře,“ pochvaluje si starosta Všeradic Bohumil Stibal. Toho, že obcí v létě třikrát projede pára, místní využili. „Na každý termín jsme připravili akci. Třeba pouť a kuchařskou soutěž,“ dodal.