Počasí na víkend: Země bude pod dekou, ale relativně teplou

O víkendu se možná dočkáme teplotních rekordů, ale většinu republiky bude stále halit nízká inverzní oblačnost. Kdyby se ovšem vyjasnilo, teploměr by se mohl dostat až na 17 stupňů, což česká kotlina nepamatuje od roku 1948.

Sobota by měla proběhnout ve znamení nízké oblačnosti, zpočátku bude mlhavo, ojediněle mrholení. Obě rána by měla být relativně teplá – osm až čtyři stupně, při vyjasnění dva stupně Celsia. Teplota přes den vystoupí až k jedenáctce, při malé oblačnosti by se dokonce mohla dostat k 16 stupňům. Na horách se čeká kolem jedenácti °C. Povane mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na jihovýchodě může vát s nárazy okolo 15 m/s, v Beskydech a Jeseníkách až kolem 20 m/s.

Neděle se bude podobat sobotě. Na horách a místy v nižších polohách by mohlo být jasno až polojasno. Noční teploty 8 až 4 °C, při malé oblačnosti kolem 2 °C. Přes den teploty vystoupí na 7 až 11 °C. Neděle má rekordní ambice – jestliže se oblačnost rozestoupí, teplota by mohla dosáhnout 17 °C. Opět bude vát jihovýchodní vítr o síle 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.