Podcenit ochranu rekreační chaty či chalupy se nevyplácí

Času, který trávíme na chatách a chalupách, obvykle postupně ubývá s koncem letních prázdnin a posléze s nástupem pochmurnějšího podzimního počasí. Zejména to platí, je-li víkendové obydlí od toho trvalého vzdálené nebo není uzpůsobené pro celoroční pobyt například kvůli nevyhovujícímu zateplení.

Že je to jasná výzva pro nezvané návštěvníky v podobě vandalů a zlodějů, pak netřeba zdůrazňovat. Je tedy nutné domek dobře zabezpečit, a to ideálně nejen proti zlodějům. Ohrozit ho totiž může také tající jarní sníh či nepříjemná bouřka. Zabedněná okna či zatlučené a leckdy uvnitř zatarasené dveře jsou dodnes častým úkazem zejména v chatových osadách. Pro zloděje se však jedná spíše o zřejmý signál, že je domek opuštěný, a k překonání překážek má tudíž dostatek času. Kvalitní dveře, zámky a okenice jsou stejně jako bezpečnostní fólie na oknech a dodržování některých zásad velmi dobrým základem. Přesto je ale dočasně neobydlený dům odkázán sám na sebe.

Chcete-li mít lepší přehled, co se na chalupě děje v době vaší nepřítomnosti, pomohou vám moderní alarmy. Jejich ovládání je stále jednodušší a přibývají také bezdrátová zařízení, jejichž instalace se obejde bez sekání do zdí a nepořádku. Je přitom velmi rychlá, takže během jednoho dne může být vše připraveno. Alarm lze zvolit podle konkrétních potřeb majitelů a vybavit řadou detektorů a funkcí, které chrání domov nejen před zloději, ale například také před následky rozsáhlého požáru. Prostřednictvím alarmu tak můžete mimo jiné na dálku ovládat klimatizaci, vytápění či různé spotřebiče.

#####Zabezpečené dveře jsou základ

„K naprosté většině vloupání dojde překonáním vchodových dveří, proto je ochrana vstupu nejpodstatnější a detektor indikující otevření dveří patří v této souvislosti k nejdůležitějším,“ říká specialista na zabezpečení Daniel Havel z firmy Jablotron. Mezi další detektory, které by neměly chybět při zabezpečení chaty či chalupy, pokud jde o vloupání, patří detektor pohybu či detektor rozbití skel. Další detektory pak pomohou zaregistrovat a nahlásit například kouř, zaplavení či únik nebezpečného plynu. Stále rozšířenější je komunikace alarmu s majiteli objektu či dalšími oprávněnými uživateli prostřednictvím GSM sítě. Narušení prostoru je jim, stejně jako další nežádoucí aktivity ve střeženém objektu, alarmem hlášeno prostřednictvím SMS či přímo telefonátem.

Alarm vám ve spolupráci s kamerou umí na mobil zaslat i MMS s fotkou z místa dění, jenže pokud jste zrovna v práci daleko od chalupy, taková zpráva vám ani objektu příliš nepomůže. Nejlepší nápad není ani zavolat ochotnému sousedovi, aby situaci na místě prověřil. Vystavujete ho tím totiž velkému nebezpečí, ať už je spojeno se setkáním se zlodějem, nebo se snahou uhasit požár. Řešením může být napojení alarmu na bezpečnostní centrum. Ke komunikaci s jeho dispečinkem alarm využívá rovněž GSM síť.

#####Hlídání chalupy je lepší svěřit profesionálům

Majitel je samozřejmě informován, ale problém nesrovnatelně rychleji a bezpečněji řeší profesionální firmy. Díky již zmíněnému jednoduchému ovládání alarmu a také vzájemné komunikaci mezi majiteli, alarmem a centrem výrazně ubývá planých poplachů. Hlídání chaty a podobného objektu prostřednictvím napojení alarmu na bezpečnostní centrum není přitom natolik finančně náročné, jak by se mohlo zdát. Cena vždy závisí na velikosti objektu a rozsahu poskytnutých služeb, pohybuje se však přibližně od 500 korun za měsíc. Pokud si spolupráci s bezpečnostním centrem chcete i kvůli vlastnímu pocitu nejdříve zkusit, můžete si ji u některých center zajistit na určitou dobu zdarma.

Jak již bylo řečeno, moderní zabezpečovací zařízení vás díky speciálním detektorům může upozornit nejen na vloupání, ale také na řadu dalších majetek či život ohrožujících událostí. Užitečný je tak například alarm vybavený detektorem úniku hořlavého plynu, kouřovým detektorem nebo bezdrátovým termostatem, který nahlásí vámi nastavenou kritickou teplotu. Některé alarmy lze také využít ke střežení různých prostor téhož objektu, což znamená, že pokud víkendy či léto trávíte v rozsáhlejším domě, můžete například v noci nechat střežit jen garáž a spodní patro, přes den pak vymezené okolí bazénu, který může v době vaší nepřítomnosti představovat velké riziko především pro děti.

#####Rovnou do tepla

Prostřednictvím některých alarmů lze navíc na dálku ovládat světla či žaluzie, takže si nezvané návštěvy nebudou ani v době vaší nepřítomnosti jisté, zda je dům skutečně opuštěný. Nebudete-li chtít, neupozorní ho na to ani zvadlé záhonky a trávník, protože prostřednictvím vybraných alarmů můžete také spustit zavlažovací systém. Takové alarmy si pořizují častěji lidé, jejichž chalupy jsou opravdu spíše rodinnými domky, na nichž tráví víkendy a veškeré volné chvíle v průběhu celého roku. Pro ně je také určena další doplňující funkce alarmu, díky níž na dálku ovládají nejen vybrané spotřebiče, ale také vytápění či naopak klimatizaci v domku, který je pak v době jejich příjezdu již příjemně vyhřátý nebo vychlazený.

#####Certifikace usnadní výběr

Při výběru vhodného alarmu nezapomínejte kromě požadovaných detektorů a funkcí přihlédnout ke stupni zabezpečení, na který má alarm certifikaci. Tato informace přispěje k vaší snazší orientaci a lepšímu rozhodování. Stupnice se pohybuje v rozmezí 1 (nízký) až 4 (vysoký). Nároky na alarm jsou dány mimo jiné velikostí objektu, lokalitou, hodnotou objektu, důležitostí, své nároky si může stanovit také pojišťovna atd. Pro zabezpečení menšího objektu, jakým je například chata či byt, stačí 1. stupeň, pro rodinný dům či rozsáhlejší víkendové obydlí vybírejte spíše z alarmů certifikovaných pro stupeň 2 (tedy nízké až střední).

Cena alarmu závisí na potřebách zabezpečovaného objektu i funkcích, které si zvolíte. Bezdrátový alarm včetně GSM komunikátoru, který je dostačujícím základem pro zabezpečení bytu a menšího objektu, tedy i chaty, můžete pořídit přibližně od 18 tisíc korun, a to včetně DPH a montáže. Pokud je objekt spíše rozměrů rodinného domu, pak raději počítejte s částkou od 30 tisíc korun. S montáží je rozhodně lepší obrátit se na odborníky, i když instalace některých moderních alarmů je opravdu nenáročná. U některých výrobců může odborná instalace prodloužit dobu záruky dodaného zařízení.

#####Novinka pro snadné zabezpečení menších objektů

Chcete-li svou chatu zabezpečit bez stresu ze složité techniky, můžete vyzkoušet úplnou novinku od české společnosti Jablotron. Její nový alarm Azor se totiž ovládá velmi snadno pomocí vypínače podobného tomu, jímž obvykle rozsvěcíme a zhasínáme. S Azorem mohou jeho oprávnění uživatelé rovněž komunikovat po telefonu. Tento alarm, který je na trhu od června letošního roku, je bezdrátový a základní sada obsahuje komunikátor, ovládací vypínač, detektor pohybu, dveřní detektor, 2 ovládací čipy a montážní příslušenství. Azor certifikovaný na stupeň zabezpečení 1 je vhodným alarmem právě především pro menší objekty (byty, chaty, garáže). Alarm lze napojit na bezpečnostní centrum, které po dohodě s majiteli objektu zasáhne, v případně že alarm nahlásí poplach.