Podívejte se, jak vypadá budoucnost očkování: Bezbolestná náplast přichází

Podívejte se, jak vypadá budoucnost očkování: Bezbolestná náplast přichází

Podívejte se, jak vypadá budoucnost očkování: Bezbolestná náplast přichází Zdroj: VTM.cz

Zapomeňte na injekce, tohle bude o něčem úplně jiném! Odborníci z Emory University a Georgia Institute of Technology vyvinuli speciální náplast s miniaturními jehlami, která je v podstatě bezbolestná. Díky tomu by v brzké budoucnosti mohl stoupnout počet lidí, kteří se nechávají preventivně očkovat proti chřipce.

Výsledky první fáze klinických testů jsou skvělé. Nebyly zaznamenány žádné nežádoucí vedlejší účinky a vakcína proti chřipce podaná touto metodou účinkovala v podstatě stejně dobře, jako při zvolení klasického postupu. Rozdíl byl pouze v tom, že účastníci podle očekávání preferovali náplasti před injekčními stříkačkami.

„Navzdory doporučování univerzálního očkování proti chřipce je chřipka stále hlavní příčinou nemoci, která vede k významné morbiditě a úmrtnosti,“ komentovala to Nadine Rouphael z Emory University School of Medicine.

„Možnost používání takové vakcíny proti chřipce, která se dá snadno a bezbolestně aplikovat, by mohla zlepšit pokrytí a ochranu touto důležitou vakcínou,“ dodala.

Náplasti s mikrojehlami navíc mají i další výhodu – dokážou ušetřit nemalé finanční prostředky. Lidé si je totiž mohou aplikovat sami, lze je přepravovat i skladovat bez chlazení a dají se vyhodit do normálního odpadkového koše.

Pro úplnost doplňme, že vědci samozřejmě pracují i na očkovacích náplastech proti dalším chorobám – například zarděnkám, spalničkám či obrně.