Pokoj studenta se mu musí přizpůsobit, aby se cítil dobře

"Můj pokoj, můj hrad," říká si mnoho studentů. A je tomu tak, protože se zvyšujícím se věkem roste i teenagerů potřeba soukromí.

"Můj pokoj, můj hrad," říká si mnoho studentů. A je tomu tak, protože se zvyšujícím se věkem roste i teenagerů potřeba soukromí. Zdroj: Profimedia

Moderní pokoj pro slečny.
Jeden pohled stačí k tomu, abychom zjistili, že pokoj obývá mladý kytarista se zálibou ve hvězdách.
Jemný dekor tapety se dokonale hodí pro dívčí pokoj.
Mladí milují výrazné doplňky i vzory na zdech.
4
Fotogalerie
Rad jak zařídit dětský pokojík naleznete na internetu přehršel. Ovšem jak vybavit pokojík později, když dítě povyroste a stane se z něj student?

Proměnu dětského pokojíku v pokoj studentský si žádá přirozená změna potřeb potomka. Nejen kvůli studiu je nutné počítat s větším psacím stolem. V případě, že na něm bude dlít počítač a případně tiskárna, musí být opravdu velký. Mělo by na něm totiž zůstat dostatek místa pro psaní a četbu. Důležité je správné umístění stolu vůči oknu. Stůl umisťujeme proti oknu, případně tak, aby světlo přicházelo z levé strany pravákům a z pravé strany levákům.

Mezi nejzásadnější změny patří potřeba vytvořit dostatek úložných prostorů. V dnešní době elektronických médií již není vysloveně životní nutností vytvářet velké úložné prostory pro knihy, CD nebo DVD. Neškodí ale zaměřit pozornost na zvětšení šatních skříní, které obvykle nahrazují úložné prostory pro hračky.

Každý studentský pokoj ale vypadá jinak a je potřebné jej přizpůsobit povaze studenta i jeho zájmů. Pokoj budoucí kadeřnice nebo vizážistky libující si v módních trendech bude jistě vypadat zcela jinak, než pokoj počítačového geeka, milovnice květin nebo mladého sportovce. I když nebudete vždy souhlasit s vkusem vašeho potomka, nebraňte se tomu přizpůsobit pokoj jeho požadavkům.

Smiřte se s tím, že mládí miluje hravý design i živé barvy. Vybavení studentského pokoje proto bývá odvážnější, výraznější a nerozpakuje se kombinovat různé styly. Ke zvýšení barevného kontrastu se často využívá efektu jedné hlavní barvy a doplňkové kombinace v podobě černé a bílé. Mladí se nebojí ani vinylových nálepek nebo výrazných fotografií, které pokoji vtisknou kus osobnosti jeho obyvatele.

Mladí pánové si obvykle na příliš barevné pokoje nepotrpí. Přednost dávají především funkčnosti pokoje. Při jeho zařizování tak myslete na jejich koníčky a místo pro volnočasové aktivity. To slečny naopak milují barvy i nejrůznější vzory a dekory. Srdce každé zaplesá nad místem s dobře osvětleným zrcadlem, kde má slečna zároveň prostor pro uložení kosmetických přípravků.