Pomohou opunciové farmy Kalifornii vzdorovat suchu?

opuncie

opuncie Zdroj: profimedia

Americký stát Kalifornie trpí v posledních letech rekordními suchy. A to jak v letních obdobích, kdy minimálně pršelo, tak i ve zpravidla na vlhkost bohatých zimách, kdy i málo sněžilo. Objem sněhu, respektive v něm uložených vodních zásob v pohoří Sierra Nevada, se podle tamních klimatologů pohybuje na pětisetletém minimu a podle oficiálních vládních záznamů byl rok 2014 třetí nejsušší za posledních 119 let.

Na otázku, jak vodu v Kalifornii udržet, odpovídají ekologové a botanici jasně: opuncie. Za nápadem s pěstováním této kaktusovité rostliny stojí skupina botaniků a aktivistů sdružených ve skupině Grassroots Cactivism (kaktusový aktivismus), kteří se prezentovali v soutěži webu Archinect.com.

„Kaktusové farmy nevyžadují náročná technologická řešení ke své obsluze, přesto mohou mít až revoluční vliv na stávající systém nakládání Kalifornie s vodou,“ tvrdí původce nápadu Ali Chen, který je původně grafickým designérem. Opuncie si vodu, kterou přijímá, velmi dobře filtruje, podle Chena navíc plodí chutné ovoce, které se dá využít v gastronomii jak v surové podobě, tak třeba k lisování džusů či výrobě džemů a jiných pochutin.

Stonky opuncie jsou již nyní v mnoha zemích využívány jako krmivo pro dobytek. „Opuncii se bude dařit kdekoli v Kalifornii, ideální by však bylo takové farmy umístit poblíž stávajících vodních rezervoárů, aby v případě potřeby bylo snadné z nich vodu vylisovat a rovnou vypustit do oběhu,“ doplnil Chen.

Byť se nápad s kaktusy může zdát jako geniální, má to zatím háček – Chen a jeho skupina zatím nemají prostředky. Ve výše zmíněné soutěži sice vyhráli svoji kategorii, byla to ale spekulativní kategorie – v blízké budoucnosti tedy nelze očekávat, že by se Kalifornie zazelenala kaktusovými farmami. Pokud se tedy nenajde nějaký ochotný investor, kterého už sucho ničí.