Poplatek za zápis do katastru vzroste

Poplatky za zápis do katastru nemovitostí se zřejmě zdvojnásobí z 500 až na 1000 korun. Počítá s tím vládní novela, kterou Poslanecká sněmovna schválila jen s dílčími úpravami hlasy koalice.

Zvýšení má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Novelu ještě musí projednat Senát, v němž má většinu opozice. Zvýšení vláda zdůvodňuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval. Exministr zemědělství Ivan Fuksa argumentoval také tím, že jinde v Evropě se vybírají i vyšší poplatky. Například v Německu stojí zapsání rodinného domku do katastru 400 eur, tedy téměř 10 tisíc korun, v Rakousku procento z ceny domku. I v sousedním Slovensku je zápis dražší, platí se tam 66 eur, tedy asi 1600 korun. Firmám by mohl zákon přinést úlevu od administrativy. Nebudou muset třeba přikládat výpisy z obchodního rejstříku, pokud bude možné si údaje ověřit po internetu. Návrhy na zahájení řízení o zápisu se budou podávat na stanoveném formuláři.

#####Šikanózní žaloby by měly skončit

Novela má eliminovat podávání šikanózních žalob, jejichž cílem je konkurentovi ztížit či znemožnit zřízení věcného práva k nemovitosti. Katastrální úřady v takovýchto případech sporů o vlastnictví budou moci k nemovitostem přidat pouze „poznámku spornosti“, řízení o vkladu ale nebudou muset přerušovat. Sněmovna na základě doporučení svého zemědělského výboru a se souhlasem Fuksy tuto pasáž doplnila o povinnost katastrálního úřadu oznámit všem zúčastněným osobám, pokud jejich práva k nemovitosti byla na základě soudního rozhodnutí vymazána. Novela má také umožnit vymazat stará zástavní práva převzatá z pozemkové knihy vedené do roku 1964. „S velkou pravděpodobností již tato zástavní práva byla promlčena, nebo i zanikla,“ uvádí vláda.