Porazit Google a nahradit Windows XP. Microsoft má ambiciózní plány

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

E15.cz z Houstonu: Microsoftu končí fiskální rok 2013, který firma označuje za období s historicky nejvíce inovacemi a předělanými a novými produkty, a nyní už společně s partnery plánuje obchodní aktivity na rok aktuální. Redmond na partnerské konferenci WPC 2013 vytyčil osm hlavních bodů, které musí splnit. „Fiskální rok 2014 bude ještě větší, než ten minulý,“ řekl při svém vystoupení provozní šéf firmy Kevin Turner.

Jednou z 8 hlavních priorit Microsoftu je zvítězit ve firemním prostředí s tablety a dotykovými aplikacemi pro Windows 8. Firma nejenom díky programům TouchWins a AppsForSurface během několika následujících měsíců vypustí řadu nových byznysových aplikací a doufá, že to zabere. I když tablety do firem přinesl zejména Apple s iPadem, Microsoft tradičně sází na své partnery a silné postavení ve firemním sektoru.

„Integrovat iPady a tablety s Androidem do firem stojí hodně peněz. S Windows 8 přístroji je vše jednodušší, v tom budeme silní,“ uvedla v rozhovoru pro E15.cz viceprezidentka Microsoftu Jennifer Heard. Silnou orientaci Windows 8 na firmy jsme probírali i v dřívějším článku.

Nahradit Windows XP a porazit Google

S Windows 8 souvisí i priorita s nahrazením Windows XP. Microsoft v příštím roce ukončí podporu starého systému a po partnerech chce, aby se chytili příležitosti velké údajně 33 miliard dolarů a starý systém nahradili tím novým. A spolu s tím se mají nahrazovat i starší verze aplikací jako Office a podobně. A údajně je jedno, zda cloudovými, nebo klasickými variantami. „Stále zde vidíme prostor pro oboje,“ tvrdí Jennifer Heard.

I tak je ale dalším důležitým bodem je vyhrát s Office 365 nad Googlem. Internetová společnost se s Google Apps do firem hodně tlačí a také v Česku už se jí daří získávat velké zákazníky, Microsoft na tom ale s cloudovou (respektive hybridní) nabídkou Office není vůbec špatně. V současné době jde o nejrychleji rostoucí produkt společnosti, který dosáhl ročních příjmů ve výši miliardy dolarů. Redmond jde na prodej Office 365 opět zejména přes partnery, kterým nyní do rukou dává nové programy.

Své rivaly chce Microsoft porazit také v cloudu, přičemž cílí zejména na veřejný cloud (Azure proti Amazon Web Services) a privátní cloud (Windows Server a Hyper-V proti VMwaru). Steve Ballmer už na WPC avizoval, že cloud je teď to, co byznys jeho firmy tlačí dopředu a stejně tak by měl tlačit byznys jeho partnerů. Ti dostávají značnou příležitost v integraci a propojování cloudů a jejich počet rychle roste. „Už máme kritickou masu cloudových partnerů,“ řekl pro E15.cz Josh Waldo, který se o tento druh partnerů stará.

Čtěte také:

Windows 8 a Store po roce: velká neznámá

Steve Ballmer: Cloud zásadně mění celý Microsoft

Microsoft si chce ve velkém sáhnout také na další současné velké trendy – big data, social a takzvanou „konsumerizaci IT“ (BYOD). S big data, jejich zpracováním a ukládáním jde Redmond proti mnoha silným hráčům, jakými jsou Oracle či SAP. Zde Redmond věří mimo jiné tomu, že jeho SQL Server, který s těmito pojmy pracuje, je dobře napojen na ostatní produkty firmy. V oblasti social je zase velikým pojítkem platforma Yammer, kterou Microsoft koupil, a která nyní prorůstá a bude prorůstat velkou částí jeho produktů. V oblasti BYOD pak figurují nástroje pro začlenění různých zařízení do firemního prostředí.

Poslední z 8 největších priorit je být největším hráčem v byznysových aplikacích s nástroji Dynamics CRM a Dynamics AX. Právě Dynamics

Cestu autora na konferenci WPC 2013 hradí společnost Microsoft.