Přeplněné školky musí odmítat děti

Jsou jim tři roky a nikdo je nechce. Děti zaměstnaných rodičů, na které nezbylo místo v mateřské školce.

Pavlína Žďárská z Břeclavi má dceru Emu, které v létě budou tři roky. Protože Ema neuspěla u zápisu v žádné mateřské škole v Břeclavi, musí ji matka vozit každý den autem do deset kilometrů vzdálené Ladné.

„V Břeclavi jsme to zkoušeli snad všude. Kromě Poštorné jsem prochodila všechno. Je to těžké, nemáme nikoho, kdo by nám děti pohlídal. O tom, že je to v Břeclavi se školkami tak špatné, vědí všichni. V Ladné jsou už zvyklí, že jim tam z Břeclavi vozí děti,“ říká mladá maminka.

Skutečnost, že je v břeclavských školkách zoufale málo míst, potvrzuje i zástupkyně ředitelky školky v ulici Osvobození Olga Radkovičová. „Zrovna jsme měli zápis a přijali jsme devětadvacet dětí. Přihlásilo se jich samozřejmě mnohem víc, všechny bohužel vzít nemůžeme,“ uvedla Radkovičová. Podle ní je současná situace způsobená tím, že před třemi lety rodily silné ročníky.

Zápis hned několikrát

Mnozí břeclavští rodiče zkoušejí potížím předejít tak, že nechávají své děti zapsat do několika školek najednou. „Bojí se totiž, že na ně nevyjde místo. Až při sčítání na radnici se pak ukáže, kolik dětí se do školek skutečně přihlásilo,” vysvětluje Radkovičová.

I přes zkušenosti rodičů si břeclavský starosta Dymo Piškula myslí, že to není s nedostatkem míst ve školkách nijak hrozné. „Zatím se nám daří místa zajišťovat. Lidé jsou jen trochu znepokojení, když nedostanou své děti tam, kam chtěli. Přetlak je hlavně na školky v centru, ale máme i volná místa,“ tvrdí Piškula.

Podle něj je v Břeclavi stále málo dětí a problém je spíš se zvětšujícím se počtem seniorů. „Dřív nastupovaly do prvních tříd až tři stovky dětí ročně, loni jich bylo jen 170. Demografická křivka stále není dobrá, populace stárne. Snad se to ale postupně vrátí do normálu,“ doufá starosta.

Břeclavští radní chtějí na aktuální potřebu míst ve školkách reagovat. V Kupkově ulici tak má do září vzniknout nová mateřská škola pro čtyřicet dětí.

V sousedním Hodoníně zatím rodiče problém s nedostatkem míst v mateřských školách řešit nemusí. Potvrdila to i ředitelka školky Sídlištní 1 Blanka Emmerová. „Ve školkách přibývají mladší děti od zaměstnaných rodičů, ale žádné komplikace z toho nemáme. Třeba v nedaleké školce Sídlištní 2 otevírají od září nově pátou třídu. I další školky ještě mají kapacitu na rozšiřování,“ říká ředitelka.

Také podle Rostislava Smejkala z odboru školství je Hodonín na větší zájem o školky připravený. „Ve městě se rodí každý rok asi 250 dětí a problémy s jejich umístěním nejsou. Míst ve školkách je totiž téměř osm set,“ vysvětluje Smejkal.

Je podle vás v Břeclavi a Hodoníně dost školek? Pište na redakcebreclav@mf.cz.