Primátor? Jméno nevím, je hezkej

V čele Karlových Varů je fešák, jehož jméno lidé neznají. Takový je závěr čerstvého průzkumu Sedmičky.

Pokud by teď´ karlovarský primátor Werner Hauptmann skončil ve funkci, sotva by si ho historie pamatovala. I když na magistrátu sedí už osm měsíců, lidé ve Varech ho znají zatím jen jako „docela pěkného chlapa“ nebo „toho s tím hrozným německým jménem“. Jméno primátora města zná v tuto chvíli jen necelá čtvrtina obyvatel lázeňského města. Vyplývá to z průzkumu Sedmičky provedeném v minulém týdnu na vzorku 115 lidí.
„Primátor? Nevím, jak se jmenuje. Ale je to takovej krasavec hezkej,“ rozesmála se jedna z dotázaných žen. „Docela pěknej chlap. Ale jak se jmenuje, to nevím,“ odpověděla o čtvrt hodiny později jiná z dotázaných. Poklonu karlovarskému primátorovi složily ještě další čtyři ženy, tím to ale skončilo. Ani jedna z nich nevěděla, jak se první muž města jmenuje.

Nejznámější? Doubová

Naproti tomu dotazovaní muži, kteří na tom byli s neznalostí primátora stejně jako ženy, měli jiný problém. „Primátor? Počkejte, německý jméno,“ upomínal se asi padesátiletý muž ve Smetanových sadech. „To je nějakej Němec, ne?“ odpovídal otázkou další z oslovených. A jen o sto metrů dál redaktoři Sedmičky slyšeli: „Nevím. Ale má hrozný německý jméno.“
Přestože primátora Wernera Hauptmanna označilo v průzkumu Sedmičky šest žen za „docela pěknýho chlapa“ (a dokonce i jeden muž), tváří magistrátu rozhodně není. Tou je Ivana Doubová, vedoucí stavebního úřadu. Na doplňující otázku: Znáte nějakého politika nebo úředníka z magistrátu? totiž sedmapadesát lidí ze 115 vyslovilo její jméno. Ti pak většinou spontánně dodali, že je to „ta s těmi pozemky“. Žádné jiné jméno neznělo tak často.