Proč za wellness cestovat, když jej můžete mít doma!

Zdroj: shutterstock

Obliba wellness vzrůstá. Tento životní styl umožňuje alespoň na pár vzácných okamžiků naprosto vypnout a zapomenout na strasti všedního dne. A to v současné době potřebujeme víc než kdykoliv před tím, nemyslíte?

Pryč jsou doby, kdy jsme za wellness museli cestovat několik desítek, mnohdy i stovek kilometrů. Ona se po dvouhodinové saunové kůře ukazuje jako problematická obyčejná cesta tramvají. V těch dobách jsme si říkali, jak by to bylo skvělé, kdybychom takové možnosti měli doma. A ta doba nastala. Finská sauna, infrasauna, vířivka, zážitková sprcha, ledovač nebo třeba solární louka. To všechno si můžete užívat přímo doma. Ráno po probuzení, nebo večer těsně před tím, než půjdete do postele.

Zařizujeme domácí wellness

Základem každého domácího wellness je finská sauna, ať již interiérová či venkovní. S tradičními kamny, obložením a pohodlnými lavicemi. Oblíbené v interiérech však jsou i infrasauny a parní sauny. Záleží na vašich preferencích, jakému teplu dáváte přednost. Zatímco finská sauna využívá sálavé teplo z kamen, u infrasauny se jedná o infračervené záření. Rozdíl je také v teplotách, jichž je možné v daných typech saun dosáhnout – více než 100 stupňů ve finské sauně a 50 stupňů v infrasauně. Z toho důvodu je infrasauna vhodná i pro kardiaky, jimž se pobyt ve finské sauně obecně nedoporučuje. U parní sauny je pak zdrojem tepla pára.

Vířivky, SwimSpa a koupací sudy

Domácí wellness, to ale není jen sauna, ale také ochlazovací bazének a vířivka. Těch na trhu existuje nepřeberné množství. Velké oblibě se těší i hydromasážní vany, koupací sudy a vířivé bazény (SwimSpa) vybavené proti proudem, díky němuž si i zaplavete. Zajít můžete ještě dál. Součástí moderního domácího wellness mohou být i zážitkové sprchy, ledovače a solární louky.

Sauna.cz

Zážitková sprcha a solární louka

Skutečným zážitkem je sprchování v zážitkové sprše rozprašující jemné kapky, masírující silným proudem, ale také zářící různými barvami. Na trhu dokonce najdete sprchy schopné dávkovat šampon a mýdlo. Pokud se rádi sluníte, doporučujeme vám investici do solární louky. Lehnete si, zavřete oči a v ten okamžik se cítíte stejně jako na pláži.

Sauna.cz

Péče o domácí saunu

Pečlivou péči vyžaduje především parní a finská sauna, v nichž se hromadí vlhkost, která je živnou půdou pro plísně a bakterie. Proto ji minimálně jednou za měsíc pečlivě vyčistěte k tomu určeným saunovým čističem. Hygienu si ale hlídejte i ve sprchách, ochlazovacích bazénech, zkrátka ve všech prostorách, v nichž se hromadí vlhkost, což je ostatně i obyčejná koupelna. Dobře v ní větrejte, popřípadě ji pravidelně vysušujte prostřednictvím odvlhčovače.

Obraťte se na profesionály

Zřejmě vás nemusíme upozorňovat, že projekt domácího wellness byste měli svěřit profesionálům. Problematická se při stavbě sauny svépomocí ukazuje především manipulace s topidly, jejichž neodborná instalace může skončit požárem. Specialisté se také navíc v budoucnu postarají o servis daných produktů a poradí vám s jejich údržbou.

Jako z pětihvězdičkového hotelu

Specialisty na domácí wellness na míru najdete v brněnské společnosti s příznačným názvem Finská sauna, jejíž sofistikovaní odborníci vám navrhnou a vyrobí ucelený wellness komplet jako vystřižený z pětihvězdičkového hotelu. Vše samozřejmě na míru v závislosti na prostorách, vašich představách i technických podmínkách.

Na kolik to vyjde?

Cena domácího wellness je závislá na několika faktorech. Na zvoleném modelu, jeho velikosti, náročnosti realizace, ale i kvalitě použitých materiálů a topidel. Finskou saunu pořídíte zhruba za 100 tisíc Kč, luxusnější několik stovek tisíc. To platí na další produkty. Obecně se dá říci, že na domácím wellness byste neměli šetřit. Jedině tak vám bude dlouho a dobře sloužit.