Prodej PC a mobilních zařízení letos stoupne na 2,5 miliardy kusů

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Celosvětové dodávky počítačů, tabletů, ultra přenosných zařízení a mobilních telefonů letos vzrostou o 2,8 procenta na 2,5 miliardy kusů. Samotný PC trh ale o 2,4 procenta poklesne. Uvedla to analytická firma Gartner.

Trh mobilních telefonů, největší a nejziskovější segment globálního trhu, vzroste o 3,5 procenta na 1,9 miliardy kusů. Dostupnost levnějších chytrých telefonů bude dál zákazníky přitahovat a zabrání nárůstu cen. Průměrné ceny mobilních telefonů v posledních několika letech stabilně rostly zejména díky prodejům prémiových modelů, nyní ale zůstanou beze změn nebo mírně poklesnou s tím, jak se trh chytrých telefonů bude v následujících letech nasycovat.

Zákazníci budou i v letošním roce dále dávat při nákupech přednost chytrým telefonům před PC a tablety. „Po nedávném rychlém růstu je nyní vyzrálá zákaznická báze tabletů srovnatelná s notebooky. Segment tabletů se na vyspělých trzích přibližuje fázi nasycení a příliv hybridů a phabletů představuje novou konkurenci zejména na rozvíjejících se trzích,“ uvedla analytička Gartneru Roberta Cozzová.

Trh s PC poklesne

Prodej PC poklesne o 2,4 procenta na 306 milionů počítačů. Tržby z prodeje PC a ultra mobilních zařízení se sníží o 7,2 procenta na 226 miliard dolarů. Dodavatelé přitom budou nuceni zvýšit ceny, aby si zachovali marže. Po odečtení vlivu kurzových změn vychází pokles celosvětového obratu s výpočetními zařízeními nižší, zhruba 3,1 procenta.

Pokles prodejů souvisí především s očekávaným zvyšováním cen v Evropě a dalších oblastech s tím, jak lokální měny oslabují vůči dolaru. „Měnový tlak nutí dodavatele PC zvyšovat ceny, aby si zachovali ziskovost, a následně snižuje prodej. Očekáváme, že řada podniků odloží nákupy nových PC a spotřebitelé odloží své nákupy nebo sníží své technické požadavky při nákupu. Nejedná se nicméně o pokles jako takový, ale o důsledek měnového tlaku na trh,“ uvedl vedoucí výzkumu Ranjit Atwal.