Producentu Pulp Fiction Weinsteinovi hrozí až 29 let vězení

Filmový producent Harvey Weinstein přichází v květnu 2018 k manhattanskému trestnímu soud v New Yorku, USA, 25. května 2018.

Filmový producent Harvey Weinstein přichází v květnu 2018 k manhattanskému trestnímu soud v New Yorku, USA, 25. května 2018. Zdroj: Reuters

Producent Harvey Weinstein byl obviněn ze znásilnění a sexuálních útoků.
John Travolta a Samuel L. Jackson ve snímku Pulp Fiction z roku 1994.
Film Sex, lži a video z roku 1998.
4
Fotogalerie

Porota uznala amerického producenta Harveyho Weinsteina – podepsaného například pod kultovním snímkem Pulp Fiction: Historky z podsvětí režiséra Quentina Tarantina – vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Weinsteinovi hrozí až 29letý trest, o jeho konečné výši ještě rozhodne soud.

Porota však osvobodila sedmašedesátiletého Weinsteina v těch bodech obžaloby, za něž mu hrozilo až doživotní vězení. Soudce po vyjádření poroty poslal Weinsteina okamžitě do věznice a ze soudní síně jej odvedli v poutech.

Jako jedna z prvních v Hollywoodu obvinila Weinsteina ze sexuálního obtěžování a podala na někdejšího filmového magnáta žalobu americká herečka Rose McGowanová.

Weinstein, který byl dříve považován za jednoho z nejmocnějších mužů Hollywoodu, se podle poroty v roce 2006 dopustil sexuálního napadení asistentky produkce Mimi Haleyiové a v roce 2013 znásilnil tehdy aspirující herečku Jessicu Mannovou. Porota naopak rozhodla o jeho nevinně v případu znásilnění herečky Annabell Sciorraové, za něž mu hrozil nejtěžší trest.

Skandál kolem filmaře stál před dvěma lety u zrodu kampaně MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím. Obvinění ze sexuálního napadení či znásilnění proti Weinsteinovi vzneslo více než 90 žen, většina z těchto případů se však stala příliš dávno na to, aby za ně Weinstein mohl být souzen.

Weinstein se svým bratrem Bobem založil v roce 1979 filmovou společnost Miramax, jež také produkovala filmy Sex, lži a video, Zamilovaný Shakespeare a další.

Poté, co Weinstein opustil Miramax, kterou v roce 1993 koupilo studio Walt Disney, založil spolu se svým bratrem Bobem další společnost s názvem „The Weinstein Company“, která funguje jako filmové studio. Spolu s Bobem byl předsedou této společnosti v letech 2005 až 2017. Tuto společnost byl nucen kvůli výše uvedenému skandálu opustit.