Prohlížeč Mozilla Firefox slaví deset let

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox Zdroj: Mozilla Foundation

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox je v současnosti druhým nejoblíbenějším prohlížečem, používá jej zhruba třetina uživatelů. Poprvé byl zpřístupněn před deseti lety, 9. listopadu 2004, a to i v češtině.

Bezplatný prohlížeč ve spolupráci se stovkami dobrovolníků vyvinula americká společnost Mozilla Corporation. U zrodu Firefoxu stáli programátoři Dave Hyatt a Blake Ross, kteří v září 2002 spustili jeho první verzi.

Původně dostal prohlížeč jméno Phoenix. Tento název však narazil na ochrannou známku jiné americké počítačové společnosti, do konfliktu s konkurencí se dostal i nový název Mozilla Firebird a tak nakonec zvítězila „ohnivá liška“, tedy pojmenování Firefox.

Zápis do Guinessovy knihy rekordů

Nový multiplatformní webový prohlížeč zaznamenal již první den svého vydání obrovský zájem. Verze 3.0 z roku 2008 se dokonce dostala do Guinnessovy knihy rekordů za největší množství stažených kopií softwaru - více než osm milionů stažených kopií za 24 hodin.

Záměrem tvůrců Firefoxu bylo dosažení desetiprocentního podílu na trhu do konce roku 2005 na úkor tehdy nejrozšířenějšího Windows Internet Exploreru. Jen v Evropě v roce 2007 dosáhl Firefox podílu 28 procent (ve Finsku měl dokonce rekordních 45,4 procenta)

Mezi vlastnosti Firefoxu patří blokování pop-up (vyskakovacích) oken, tzv. prohlížení v panelech (tabbed browsing) několika stránek ve stejném okně prohlížeče a systém rozšiřování pomocí speciálních modulů, které obsahují doplňující funkce, případně upravují chování prohlížeče.

Nejpoužívanější prohlížeče v jednotlivých zemíchNejpoužívanější prohlížeče v jednotlivých zemíchNejpoužívanější prohlížeče v jednotlivých zemích|CC BY-SA 3.0: Roke, Altes, and Peeperman, WikimediaModře - Internet Explorer, Zeleně - Google Chrome, Oranžově - Mozilla Firefox, Červeně - Opera

Popularita prohlížečů v roce 2014
Internet Explorer21,38%
Mozilla Firefox17,52%
Google Chrome45,28%
Safari10,60%
Opera1,39%
Ostatní3,83%