Proklatě zábavný disk

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: Tajná služba Zdroj: Profimedia.cz

Letošní rok je sice bohatý na mimořádně komerčně úspěšné filmy, ale o skutečně povedených velkých filmech zatím až na pár výjimek nemůže být řeč. Marvelovské komiksové adaptace se již zjevně vyčerpaly a nabízejí jen větší, rychlejší a explozivnější variace sebe samých. Tak zbývá jen velmi povedený Jurský svět a pátá Mission Impossible, které ale jsou především dalším pokračováním série.

Jediným skvělým novým hlasem v nabídce je tak Kingsman: Tajná služba, který vychází z komiksu a tradice britských špionských filmů. Kdo na jaře film nestihl v kinech, má šanci na reparát s právě vydaným Blu-rayem, který se povedl téměř stejně jako film.

Bonusové materiály k snímku jsou sice rozděleny do několika samostatně pustitelných dokumentů, ale lze doporučit pustit si je najednou. Výsledkem je více než devadesátiminutový dokument o natáčení prozatím nejzábavnějšího (a možná i nejlepšího) letos natočeného filmu. V hlavní roli je logicky režisér Matthew Vaughn, který se vedle režie a scénáře podílel už na scénáři k původnímu komiksu. Ten sice vyšel dříve, ale jak prozrazují tvůrci, vznikaly film i komiks souběžně.

Vaughn se vyznává z lásky ke starým bondovkám a trochu staromilecky opakuje větu, že takové filmy se už netočí. Se spolutvůrcem komiksu Markem Millarem (s ním Vaughn kooperoval i u předchozího Kick-Assu) popisují, jak vznikaly jednotlivé postavy, zasazují je do tradice špionážních filmů a také akčních komiksů. Vše je velmi sofistikované a dokument dokazuje, že za tím, co na plátně vypadá téměř spontánně a jednoduše, zůstává skryta spousta práce, přemýšlení a popkulturní práce s významy a texty. Bonusový materiál by tak v tomto případě mohl fungovat téměř jako studijní materiál pro všemožné autory, kteří strašně chtějí psát cool komiksy a scénáře, ale vždy jen sklouznou k opakování stereotypů.

Opravdu mimořádné pak je, že dokument vedle spousty informací neztrácí na zábavnosti. K vrcholným momentům patří vystoupení talentovaného Tarona Egertona. Jeho zpověď je zachycená ještě při natáčení filmů, tedy v době, kdy byl herec neznámým mladíkem. A sám se směje, že v době uvedení disku z něj možná už bude superstar. Nepletl se.

Kingsman: Tajná služba
(špionážní komedie, Velká Británie, 129 minut)
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Colin Firth, Taron Egerton, Mark Strong
Na Blu-rayi: od června 2015
Hodnocení edice: 90 %